Na auto-putu "svađa": Ko je zaboravio petlju?

Crna Gora veruje da će sa kineskom kompanijom CRBC rešiti pitanje izgranje petlje Smokovac, u suprotnom konačnu reč će dati međunarodna komisija ili arbitraža.

Region

Izvor: cdm.me

Utorak, 03.10.2017.

13:12

Na auto-putu
Foto: Thinkstock

Kako je istakao crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, na ovom pitanju, kako je naveo, trenutno radi komisija koju je formirao, a uskoro će o tome razgovarati i sa izvođačem radova.

“Mislim da ćemo doći do rešenja. Taj deo petlje produžava ugovoreni deo auto-puta za kilometar i po, to je 42,5 kilometara sa petljom ako se ona uračuna u ukupnu dužinu auto-puta”, rekao je Nurković za Radio Crne Gore, dodajući da je Vlada na poslednjoj sednici informisana o slučaju izgradnje petlje Smokovac.

U Vladi su, tvrdi Nurković, smatrali neupitnim da je projektovanje zadatak izvođača.

“Ako se ne dogovorimo mi i izvođač radova, da li je to ugovorena obaveza ili ne, biće zadužena međunarodna komisija za rešavanje sporova. Ako se ni u tom delu ne reši, ako se ispostavi da je spor, doći će do arbitraže”, pojasnio je Nurković.

Prema saznanjima DN, očekuje se da Vlada u narednim danima usaglasi stav po ovom pitanju, nakon čega će se pristupiti rešavanju novonastalog problema. Načelni stav Vlade jeste da nesporazum nastao u vezi sa gradnjom petlje na Smokovcu neće ugroziti projekat gradnje auto-puta, koji se, mimo ovoga, realizuje planiranom dinamikom.

U Ministarstvu saobraćaja se, kako tvrdi izvor DN, već radi na projektovanju petlje i geološkim nalazima. Ono što je sporno u ovom slučaju jeste to što su Kinezi, pored gradnje, plaćeni i da isprojektuju prioritetnu deonicu auto-puta Bar-Boljare, što se na ovolikom broju kilometara meri milionima evra.

Prema ranijim pisanjima medija, projektovanje i gradnja zaboravljene petlje moglo bi da košta dodatnih 30 miliona evra.

Predsednik Skupštine i bivši ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović novinarima rekao je da se petlja Smokovac nalazi u projektnom zadatku i ponudi za gradnju prioritetne deonice auto-puta Bar-Boljare, kao obaveza za projektovanje.

“Auto-put Bar-Boljare i njegova prioritetna deonica su najuspešnija infrastrukturna priča i projekat prethodne i ove vlade. Baš me interesuje što se sada to našlo u žiži interesovanja. Postoji projektni zadatak i može se svako uveriti. To je projekat prilikom čije izrade se vodilo računa o svakom detalju do kraja odogvorno, a Vlada je bila informisana o svakoj sitnici”, kazao je Brajović.

Precizno je, kako je naglasio, saopšteno da će se auto-put raditi iz nekoliko deonica.

“Prva je od Smokovca preko Uvača do Mateševa. Druga je od Mateševa do Andrijevice, a onda Smokovac obilaznica Podgorice Farmaci, pa Farmaci-Bar. Za početak ćemo praviti kopču magistralnog puta sa auto-putem, jer u drugoj deonici se nastavlja od Smokovca dalje”, objasnio je Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: