Hrvati pobedili Hipp - priznali prevaru

Da u jugoistočnu Evropu stižu proizvodi slabijeg kvaliteta nego u ostalim delovima Evrope potvrdila je i studija Agencije za hranu Hrvatske.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

11:25

Hrvati pobedili Hipp - priznali prevaru
Getty Images

Britanski Gardijan je preneo da će vodeća kompanija na tržištu hrane za bebe Hipp morati da ponovi postupak proizvodnje jednog proizvoda, za koji je utvrđeno da sadrži manje povrća i omega-3 izvora, u poređenju sa identičnim proizvodom koji se prodaje na Zapadu.

"Oko 38 odsto HiPP-ovog 'bio-pirinča sa šargarepom i ćuretinom' koji se prodaje u Nemačkoj je napravljen od šargarepe i krompira, a 15 odsto sadržaja je pirinač. Na hrvatskom tržištu u istom proizvodu postoji 24 odsto šargarepe i 21 odsto pirinča", navodi se.

Takođe, utvrđena je i razlika u boji, ukusu i aromi, a nije identičan ni procenat izvora omega-3 masnih kiselina koje su veoma bitne za razvoj dece - 1,9% prema 1,7%.

Testiranje je usledilo posle navoda Evropske komisije da multinacionalne kompanije varaju potrošače u istočnoj Evropi i prodaju im proizvode koji su slabijeg kvaliteta od onih koji stižu na Zapad.

Usledilo je i saopštenje iz Hipp-a.

"Zbog javne diskusije o različitim receptima u evropskim državama, mi smo zaključili da bi to moglo da dovede do loših interpretacija, zbog kojih žalimo. Kao posledica toga, povučen je recept za HiPP Pirinač sa šargarepom i ćuretinom, a u narednim mesecima će biti izdat drugi koji će biti jednak onom koji postoji u Nemačkoj", navodi se.

Test je sproveden i u Bugarskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: