Centralna banka upozorila: Bitkoin je vaš rizik

Hrvatska narodna banka upozorila je građane na moguće rizike u vezi s ulaganjima u virtualne valute i pozvala da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

08:54

Centralna banka upozorila: Bitkoin je vaš rizik
Foto: Thinkstock

Kako navode, za takav vid ulaganja sami u celosti snose rizik gubitka uloženog.

S obzirom na povećani interes javnosti za ulaganje i trgovanje virtualnim valutama, iz HNB-a su upozorili da virtualne valute nisu elektronski novac u skladu sa Zakonom o elektronskom novcu niti predstavljaju platnu uslugu prema Zakonu o platnom prometu.

U skladu sa tim, HNB ne izdaje licencu kompnijama koje izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za njihov nadzor, navodi se u saopštenju.

"Novčana sredstva uložena u virtualne valute nisu zaštićena sistemom osiguranja depozita. Stoga osobe koje se odluče na ovakav vid ulaganja same u celosti snose rizik gubitka uloženog", navodi se u upozorenju koje je centralna banka objavila na svojim internet stranicama.

"Uzimajući u obzir navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju prilikom ulaganja u virtualne valute", navode iz HNB-a.

Inače, Evropsko nadzorno telo za bankarstvo (EBA) je krajem 2013. godine upozorilo na niz rizika. Iz EBA su upozorili da korisnici na platformi za trgovanje valutama mogu izgubiti svoj novac, a novac iz "digitalnog novčanika" može biti ukraden. Dalje, korisnici nisu zaštićeni kada se koriste virtualnim valutama kao platežnim sredstvom, a vrednost bitkoina ili druge virtualne valute podložna je brzim promenama i čak može pasti na nulu. Postoji i mogućnost zloupotrebe transakcija u virtualnoj valuti za kaznena dela, uključujući pranje novca te na kraju posedovanje virtualnih valuta može podleći poreskim obavezama, kao što su PDV ili porez na kapitalnu dobit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: