Za ljuti crnogorski kamen treba hiljade t dinamita

Na potezu - Smokovac - Meteševo probijaju drum preko kanjona i planina. Za četiri godine probiće 16 tunela i izgraditi 19 mostova

Region

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 24.09.2017.

16:57

Za ljuti crnogorski kamen treba hiljade t dinamita
Foto: Thinkstock

Kroz planinu i krš, preko kanjona i visoravni, gde su vekovima jedino koze i magarci mogli da se probiju, danas kineski neimari grade prvu od pet deonica auto-puta od Bara do Boljara.

Lot Smokovac - Mateševo dug je 41 kilometar. Biser ove autostrade biće most Moračica, visok 203 metra iznad korita reke. Projekat "težak" 809 miliona evra, kompanije CRBC i CCCC treba da završe do kraja 2019. godine, a do sada su uradili više od pola posla, pišu Večernje novosti. Neimari iz zemlje svile, posle završetka beogradskog Pupinovog mosta, mašine i radnike su prebacili u kamp pored Bioča. Plan je da za samo četiri godine probiju 16 tunela i izgrade 19 mostova i vijadukta. Pored mosta Moračica, moraju da izvedu još jedan inženjersku majstoriju - tunel Vjeternik. Dvocevna saobraćajnica biće dugačka 2.852 metra na desnoj traci auto-puta, a dužina na levoj iznosiće 3.039 metara.

Prema rečima Hej Čićanga, čelnog čoveka kineskih kompanija koje izvode radove na ovom crnogorskom projektu, svakodnevno na gradilištima je oko 2.700 radnika, od čega su trećina domaći izvođači.

"Ovo je najzahtevnija deonica budućeg auto-puta od Bara do Boljara. Od 41 kilometra, čak 18 kilometara su tuneli, a moramo i da izgradimo 19 mostova, čija je ukupna dužina 6,3 kilometra", objašnjava Čićang.

Konfiguracija terena je takva da "ljuti" crnogorski kamen ne može da se razbije bez hiljada tona dinamita. Golet iznad Morače odjekuje od detonacija. Trese se gora. Mašine, kroz planinu prolaze kao kroz sir. Ipak, teren nije jedini problem sa kojim se suočavaju neimari iz najmnogoljudnije zemlje na planeti. Prema rečima Džu Džena, projekt-menadžera CRBC, buduća autostrada biće pod nagibom.

"Početna tačka je na nadmorskoj visini od 70 metara, a krajnja na 1.170 metara", priča Džu Džen. - Na gradilištu imamo čak dve klime. Umerenu mediterensku i kontinentalnu. Zimi je gotovo nemoguće da se radi na planini. Problem su jaki vetrovi. Konkretno, kod mosta Moračica zna da duva i po 30 metara u sekundi. Most Moračica je ključna tačka cele trase 185 kilometara budućeg auto-puta od Bara do Boljara. Premostiće magistralni put Podgorica - Kolašin, reku Moraču i plato Moračicu, po kome je dobio ime.

- Maksimalna visina stubova i grede je iznad 175 metara, a na delu iznad korista reke Morače dodatnih 30. Velelepni most biće dugčak 960 metara, a širok 23,4 metra - objašnjava Hungang, asistent direktora CRBC Crna Gora.

Na svakom stubu, instalirana je šestospratna platforma, iz koje se zidaju piloni. Interesantno, kako raste stub, ona se sama pomera, pod pritiskom hidraulične dizalice.

Inače, kineske kompanije ugovorile su nekoliko poslova u Srbiji. Posle izgradnje Pupinovog mosta, CRBC zida i most kod Obrenovca, koji će biti veza Koridora 11 sa prestonicom. Oni žele da na narednim tenderima konkurišu za gradnju deonice puta od Preljine do Boljara - granice sa Crnom Gorom. Trasa auto-puta Požega - Ivanjica - Boljare biće duga 107 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: