Zagrizli za Merkator, poslali ponudu iz BiH

Banjalučki maloprodajni lanac Tropik poslao je ponudu za preuzimanje Merkatora u BiH, saznaju Nezavisne novine od dobro obaveštenog izvora.

Region

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

11:11

Zagrizli za Merkator, poslali ponudu iz BiH
Foto: Thinkstock

"Još se ne zna koliko je teška ponuda, ali Tropik želi da preuzme Merkator u BiH", kaže taj izvor i podseća da je Tropik renomirana firma i jedan od najvećih poslodavaca u privatnom sektoru i trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini.

Tropik se već 30 godina bavi trgovinom. Kompanija zapošljava 2.000 radnika, a u svom lancu ima 55 maloprodajnih objekata. Iz kompanije Tropik su potvrdili da su poslali ponudu, ali nisu govorili o detaljima, pa se više informacija očekuje u narednom periodu.

Dobavljači koje je list kontaktirao nisu želeli da komentarišu eventualno preuzimanje dok i zvanično ne bude potvrđeno, ali ih je vest obradovala jer Tropik u svojim trgovinama daleko više favorizuje domaće dobavljače i proizvođače, a i novac bi, kako su ocenili, ostajao u Republici Srpskoj.

Merkator je inače uveliko započeo preuzimanje Konzumovih trgovina u BiH, a u planu je da ceo posao bude završen do kraja septembra. Ono što je njegova prednost u odnosu na Konzum, koji je nagomilao brojna dugovanja prema dobavljačima, jeste da neće imati velike troškove zakupa prostora jer svoje objekte prilikom napuštanja poslovanja u BiH nikada nije ni prodao, već ih je upravo iznajmljivao Konzumu, a koji je po tom osnovu izdvajao veliku količinu novca.

Prema izveštaju vanredne uprave koncerna Agrokor, "Konzum" u BiH je u prvih pet meseci ove godine poslovao sa gubitkom od 5,9 miliona evra. Zbog lošeg poslovanja, dugovanja i brojnih problema doneta je odluka da on bude dokapitalizovan sa 68,7 miliona maraka, a da mu se osigura likvidnost sa 29,7 miliona maraka svežeg novca, dok je već ranije doneta odluka da Merkator preuzme deo trgovina.

Međutim, kako stvari stoje, i pre nego što se u potpunosti ponovo vrati na tržište BiH, kupiće ga trgovinski lanac Tropik, a što je, prema mišljenju mnogih, dokaz o jačanju domaćih trgovina koje sada mogu ravnopravno da se bore sa stranim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: