Šok: Mobilni luksuz u 21. veku, samo u Hrvatskoj

Tri najveća telekoma u Hrvatskoj neprijatno su iznenađeni izjavama ministra zdravstva oko mogućeg uvođenja poreza na luksuz, u što je uvrstio i mobilne telefone

Region

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

09:35

Šok: Mobilni luksuz u 21. veku, samo u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock

Poručuju da mobilni telefoni, mobilne usluge i internet u 21. veku nisu luksuz.

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić poslednjih dana je kroz medije izjavljivao da bi se dugovi u zdravstvu od tri milijarde kuna mogli pokriti dodatnim porezima na luksuz, pri čemu je spomenuo četiri grupe luksuza - alkohol, cigarete, kocku i telefone/mobilne.

To je u ICT sektoru, s naglaskom na telekomunikacije, izazvalo dosta burne reakcije i nevericu i na upit Hine iz tri najveća telekoma u Hrvatskoj te udruženja Informacijsko komunikacione delatnosti pri Hrvatskom udruženju poslodavaca (HUP ICT) u komentarima ističu da su takvim najavama neugodno iznenađeni, ocjenjujući to i nerazumnim, nesmotrenim te pogubnim za investicije u tom sektoru, za razvoj komunikacija, ali i za hrvatsku ekonomiju.

Komentirišući najave ministra Kujundžića o uvođenju tzv. poreza na luksuz, iz udruženja HUP ICT ističu da je to u suprotnosti s najavama hrvatske Vlade, kojima se nastoji rasteretiti hrvatska privreda.

“Preduzetnici su već sada previše opterećeni fiskalnim i parafiskalnim nametima, a svako dodatno oporezivanje vrlo teško podnose, i to znatno utiče na poslovanje. Nametanje i najava novih poreza i za ICT sektor u kombinaciji s visokim cenama radiofrekvencijskog spektra, koje su među najvišima u EU, znatno opterećuje i investicioni potencijal te otežava razvoj mobilnih mreža nove generacije’, ističu iz udruženja.

Poručuju i da bi “takav porez znatno poskupeo cenu usluga te uticao na konkurentnost hrvatskih kompnija”.

Naglašavaju i da upotreba interneta i mobilnih usluga nije luksuz već da su to osnovni komunikacijski alati 21. veka, ocenjujući i da argumenti koji se koriste za njihovo oporezivanje pokazuju “veliko nerazumevanje donosilaca političkih odluka o uticaju istih na poslovanje celokupne ekonomije”.

Napominjući kako iz ministrovih izjava nije jasno o kakvom se točno porezu radi i na koga se odnosi, iz Hrvatskog Telekoma (HT) naglašavaju da je u današnje vrijeme, kada građani žele biti povezani uvijek i svugdje, imati najveće brzine interneta i koristiti napredne usluge, nerazumno uspoređivati telefoniju sa štetnim stvarima poput cigareta, alkohola ili kocke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: