"Hrvati nek idu na referendum i vrate komunizam"

Hrvatski ministar zdravstva Milan Kujundžić izazvao je lavinu negativnih komentara nakon najave povećanja poreza, između ostalog, i na mobilne telefone.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:50

Foto: Thinkstock

Kujundžić je kazao da dodatne tri milijarde kuna za budžet svog resora planira da prikupi od tzv. poreza na luksuz, odnosno dodatnog oporezivanja cigareta, alkohola, igara na sreću, telefona, i to na godišnjem nivou.

Dopunsko zdravstveno osiguranje, otkrio je ministar za Novi list, do daljeg se neće dirati. Na upit znači li to da odustaje od skupljeg dopunskog osiguranja, imovinskog cenzusa i drugih planiranih mera, ministar je kazao da to ostaju oblici koje treba eventualno razmatrati ako ne bude dovoljno.

“Ovo o čemu govorim najmanje je osetljivo na standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpeti, kao ni ako umesto tri popijem dve čašice konjaka”, kazao je Kujundžić.

Dodao je da o poskupljenjima postoje proračuni te da se u slučaju kutije cigareta ili boce alkohola radi o nekoliko kuna, u slučaju telefona to je 10 odsto, dok je na igrama na sreću, kako je rekao, u pitanju "jedan određeni postotak". Primena novog poreza, napominje, ne može proći bez saglasja u Saboru.

Odgovorio je i na pitanje hoće li se menjati maksimalni iznos participacije od 2.000 kuna. “Osiguravajuća društva danas koriste slabost koju imamo, a to je da oni bolnicama plate najviše do 2.000 kuna, a sav ostali trošak za lečenje pacijenata ide na teret bolnice. Dugovi bolnica zbog toga se gomilaju. Skupe lekove i operacije su potrošili, ali ne mogu naplatiti više od 2.000 kuna“, kazao je ministar te dodao kako bi osiguravajuća društva trebala za one koji imaju dopunsko i pacijente koji ga nemaju platiti maksimalno do 4.000 kuna, umesto dosadašnjih 2.000.

Dodao je da ni iz čijeg vidokruga ne sme izaći Imovinski cenzus u Hrvatskoj, putem kojega Kujundžić imućnima želi naplaćivati više.

“Nije normalno da za mene zdravstvo plaća država iz vaše plate, dok vi radite za 5.000 kuna, a ja vodim kao socijalni slučaj i imam vile i jahte”, kazao je. Na pitanje hoće li se bogatijima nuditi dodatne bolničke usluge odgovorio je da ne vidi ništa sporno u tome da onaj koji želi i može platiti više to i učini. “Ako neko ima, zašto mu ne uzeti ako želi platiti”, kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: