Bivšem premijeru otkaz u kompaniji, bez milion EUR

Bivši hrvatski premijer Tihomir Orešković početkom sledećeg meseca odlazi iz Teve. Za sada se ne zna gde odlazi i planira li možda povratak u Hrvatsku.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

08:49

Bivšem premijeru otkaz u kompaniji, bez milion EUR
Foto: Gettyimages

Taj podatak ne znaju ni njegove kolege iz Plive, inače članice Teva grupe, ali veruju da sigurno ima dobar plan za novo radno mesto. Nedavno je smenjen s pozicije potpredsednika za poslovnu efikasnost na kojoj je bio nešto manje od godinu dana.

Orešković nije hteo ništa reći o odlasku iz kompanije u kojoj je već 12 godina, uz manji prekid lane kada se odazvao na poziv HDZ-a da zauzme poziciju hrvatskog premijera. Njegova smena tumači se i kao otkaz, no koji je oblik prekida saradnje u pitanju, od Oreškovića se nije moglo saznati.

Naime, činjenica je da poslednjih meseci izraelska kompanija otpušta veliki broj zaposlenih širom sveta.

Izraelska kompanija, inače najveći proizvođač generičkih lekova, ima problema s lekom "copaxone" na američkom tržištu. Sa druge strane, izraelska Agencija za lekove i hranu (FDA) ubrzala je proces odobravanja generika pa manji Tevini konkurenti puno brže plasiraju svoje proizvode na tržište.

Osim toga, farmaceutski lanci konsoliduju narudžbine i vrše pritisak na cene, a dodatan su udarac na Tevino poslovanje bile i skupe akvizicije i problemi s odabirom vođstva kompanije. Nakon svih tih zbivanja najavljeno je masovno otpuštanje, spominjala se brojka od oko 6.000 zaposlenih.

Na hrvatsku Plivu to ipak nije imalo odraza, šta više, ta kompanija kontinuirano zapošljava. Pre neki dan na čelo Teve izabran je Kare Šulc pa neki već povezuju da je ta akvizicija uticala i na Oreškovićev odlazak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: