Kreće borba za CG, Rusi ne daju

Poverenik hrvatske vlade za Agrokor Ante Ramljak zatražio je od crnogorskog Privrednog suda hitno priznanje postupka vanredne uprave tog koncerna.

Region

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

10:45

Kreće borba za CG, Rusi ne daju
Foto: Thinkstock

Namera mu je da se zaštiti imovina kompanije iz tog sistema koje posluju u Crnoj Gori, pišu podgoričke Dnevne novine.

Osim priznanja postupka pokrenutog početkom aprila pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, Ramljak je od crnogorskog Privrednog suda zatražio i hitno pružanje pomoći koje se ogleda u izricanju zabrane pokretanja i vođenja postupaka kojima bi se ugrozila imovina Agrokora u Crnoj Gori i interesi njegovih poverilaca, prenosi portal Cdm.

Nedugo po prijemu zahteva Ramljaka, u Privredni sud je krajem avgusta stigao i podnesak pravnih zastupnika ruske Sberbanke, najvećeg pojedinačnog poverioca Agrokora, kojim se traži odbijanje Ramljakovog zahteva zbog, kako se navodi, nepostojanja pravnog osnova za njegovim priznanjem u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori posluju dve kompanije iz sastava Agrokor grupe - Ledo i Super kartica, koje su u stoprocentnom vlasništvu hrvatskog koncerna. Reč je o privrednim društvima osnovanim u Crnoj Gori, sa više stotina radnika u trgovini.

U zahtevu dostavljenom Privrednom sudu preko pravnih zastupnika, Ramljak traži zabranu prinudnog izvršenja nad imovinom ovih društava, kao i zabranu pokretanja novih i prekid početih postupaka u vezi sa njihovom imovinom, pravima i obavezama.

"... Bez priznavanja ovog postupka u Crnoj Gori svrha stranog postupka se ne bi mogla postići, čime bi se ugrozila likvidnost, održivost i stabilnost poslovanja društva", navodi se u zahtevu, u koji su Dnevne novine imale uvid.

Kao pravni osnov za podnošenje zahteva o priznanju postupka vanredne uprave Ramljak navodi odredbe crnogorskog Zakona o stečaju koje se odnose na međunarodni stečaj, a između ostalog omogućavaju stranim predstavnicima pravo neposrednog postupanja pred sudovima Crne Gore.

"Kako je svrha pokretanja postupka pred nadležnim sudom u Hrvatskoj sprovodjenje brzog i delotvornog restruktuiranja Agrokora i njegovih povezanih i zavisnih privrednih društava radi osiguranja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja, ovakav postupak u svemu predstavlja strani postupak predvidjen odredbom člana 178, stava 2, Zakona o stečaju Crne Gore", navodi se u zahtevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: