Novi harač vozačima: Moramo, kola prestara

Hrvatski ministar finansija Zdravko Marić najavio je uvođenje novog poreza na automobile.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

13:06

Novi harač vozačima: Moramo, kola prestara
Foto: Thinkstock

"Prosečna starost automobila u Hrvatskoj je 12 i po godina. Rezultat je to pre svega recesije, vozni park je zastareo. Tri četvrtine vlasnika automobila ne plaćaju porez na putnička motorna vozila, što znači da su im automobili stariji od 10 godina. I to želimo promeniti”, naveo je ministar.

Za sada nije predviđen tzv. zeleni porez, ali moramo početi voditi računa o tome, budući da su pojedinci postali relevantni na domaćim i svetskim tržištima, kazao je Marić.

Podsetimo, vlada je prošle nedelje u saborsku proceduru uputila izmene Zakona o lokalnim porezima kojima odlaže početak uvođenja poreza na nekretnine, koji je u sklopu poreske reforme bio predviđen za početak iduće godine.

Takođe se uvodi i promena vezana uz porez na putnička motorna vozila. Taj, kao jedan od lokalnih poreza, plaćaju vlasnici automobila jednom godišnje za vreme registracije vozila i overe produženja saobraćajne dozvole, a isti se utvrđuje u zavisnosti od starosti vozila i snage motora.

Za automobile porez na putnička motorna vozila plaća se samo na one do 10 godina starosti, dok za motocikle nema starosnog ograničenja. Zbog toga se, s ciljem oporezivanja svih prevoznih sredstava, izjednačava kriterijum godina starosti za utvrđivanje i naplatu poreza, pa se porez utvrđuje i naplaćuje za sva putnička motorna vozila do 10 godina starosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: