Kako će sad Hrvati - kineska ponuda najpovoljnija

Austrijanci, Kinezi i Italijansko-turski konzorcijum ponuđača takmiče se za gradnju Pelješkog mosta.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 18.09.2017.

08:23

Kako će sad Hrvati - kineska ponuda najpovoljnija
Foto: Youtube, screenshot

U završnici drugog kruga nadmetanja u ograničenom postupku javne nabavke ponude su, predali austrijski Strabag, Astaldi koji nastupa s turskom Içtas te kineska China Road and Bridge Corporation (CRBC) s partnerima.

Kriterijum za odluku o odabiru, prema novom Zakonu o javnoj nabavci, ekonomski je najpovoljnija ponuda. Procenjena vrednost radova naručioca posla, Hrvatske ceste, iznosi 1,756 milijardi kuna bez PDV-a, a ponude (bez PDV-a) je premašuju.

Astaldi je sa svojim turskim partnerom ponudio 2,551 mlrd kuna ili preračunato 345 miliona evra, Strabag 2,622 mlrd kuna ili 354 miliona evra, a kineski CRBC 2,08 mlrd kuna ili 281 milion evra.

Odluku ko će od ova tri ponuđača dobiti posao doneće nadležno Poverenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Hrvatskih cesta, nakon evaluacije ponuda i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavci.

Većinski deo projekta odnosi se na čelik, odnosno njegov udeo u vrednosti projekta premašuje 50 odsto. Stoga se u građevinskim krugovima i nagađa da je razlog velikog cenovnog raspona u ponudama u iznosu od 63 miliona evra verovatno posledica stavke čelika. Takođe, za neke to, kako navode, ne predstavlja iznenađenje. Kako bilo, šta je razlog bitno niže kineske ponude pokazaće se brzo kroz evaluaciju ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: