Profesor engleskog: Radije u skladište za 1.500€

Radije ću tamo u skladište za 1.500 evra, nego ovde raditi u školi za 4.000 kuna, kaže profesor engleskog, a vojni penzioner ide u vozače za 20 evra po satu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 14.09.2017.

08:41

Profesor engleskog: Radije u skladište za 1.500€
Foto: Thinkstock

“Video sam oglas na internetu pa sam se javio. Već sam radio u Irskoj, tako da imam iskustva i znam što me čeka”, kaže Azur Muhić (29) iz Gunje, jedan od kandidata koji su došli na razgovor za posao u Irskoj.

Naime, irska agencija za zapošljavanje Noel Recruitment drugi put ove godine u Slavonskom Brodu traži radnike za poslove skladištara i profesionalnih vozača za jednu veliku irsku kompaniju. Muhić je devet meseci radio na poslovima pakiranja u skladištu u Dublinu. Radno vreme počinjalo mu je u četiri ujutro, a radio je osam do devet sati dnevno.

“Početna plata je 11,5 evra po satu. U drugoj godini raste na 12,25, a u trećoj na 13 evra. Prva tri meseca radio sam na određeno vreme, a onda sam dobio ugovor za stalno. Međutim, morao sam ga raskinuti iz porodičnih razloga. Sada se želim vratiti”, kaže Muhić.

Prema njegovim rečima, glavni problem u Irskoj je smeštaj. Najam jednosobnog stana u Dablinu koštaće vas od 1.000 do 1.300 evra, što samac ne može da priušti, pa je živeo u sobi s kupaonicom koju je plaćao 550 evra.

Po zanimanju je profesor engleskog, ali nikada nije radio u struci. U svom selu i okolici ne može pronaći posao, a ako već mora napustiti rodni kraj, bolje mu je, kaže, otići u Irsku.

“Radije ću raditi u Irskoj u skladištu za minimalac od 1.500 evra nego se preseliti u neki drugi grad gde ću kao profesor imati početnu platu od 4.000 kuna, a takođe ću morati plaćati smeštaj. Sve je bolje nego ostati u Hrvatskoj”, ističe Muhić.

Mario Babić (24) iz Slavonskog Broda pre dva meseca se već javio za posao skladištara u Irskoj, ali zbog velike konkurencije nije ušao u drugi krug. Nada se da će ovaj put biti bolje sreće. Iako je završio za vozača, nije se mogao kandidovati za taj posao jer nema radnog iskustva niti traženu E kategoriju. U Hrvatskoj je već radio različite poslove, ali svi su bili privremeni. U Dablinu već rade njegove dve sestre, a informacije koje je dobio od njih presudno su uticale na to da i sam krene tim putem. U Hrvatskoj nikako nisam uspeo pronaći stalan posao, a irski minimalac od 9,25 evra po satu je više nego solidan. Sestre kažu da im je dobro, zadovoljne su, samo im je posao malo stresan, a i nisu naviknute na život u velikom gradu. Ne razmišljaju o povratku, ali išle bi dalje. Imaju opciju da idu raditi u Holandiju”, kaže Babić.

Vojni penzioner Ivan Barić (56) iz Ivankova tokom letnje sezone radio je u Novalji kao vozač autobusa. Vratio se pre osam dana. Na internetu je video oglas za posao vozača u Irskoj i odlučio se prijaviti. Ako prođe, najpre ga očekuje obuka tokom koje će morati da savlada vožnju levom stranom. Nakon toga sledi provera je li sposoban za izlazak u gusti dablinski promet.

“U Novalji sam zarađivao više nego solidno za naše uslove, oko 8.000 kuna, ali to je samo preko sezone. U Irskoj će mi satnica biti od 13 do 20 evra, u zavisnosti od toga koje vozilo dobijem za vožnju. Kažu da je potražnja vrlo velika. Završili su godišnji odmori, kompnije rade, proizvodnja i industrija su se pokrenule, samo nema vozača”, kaže Ivan Barić. Zajedno s Barićem, put Irske sprema se i njegov kolega Ivica Gašparović (48) iz susednih Andrijaševaca, također vozač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: