Oduševljenje u SAD: Daju svoja 2 za jedan hrvatski

Vojna industrija postaje sve važniji izvozni sektor u Hrvatskoj, posebno zbog podatka da postoje kompanije koje skoro svu svoju proizvodnju izvoze.

Region

Izvor: Novi list

Nedelja, 03.09.2017.

12:38

Oduševljenje u SAD: Daju svoja 2 za jedan hrvatski
Foto:Thinkstock

Nije nebitno spomenuti da se može očekivati samo napredak, pogotovo jer Hrvatska uskoro ide u nabavku novih borbenih aviona, a zbog specifičnosti ovakvih kupoprodaja, takvi poslovi najčešće završe i povećanim izvozom oružja iz države koja kupuje avione, piše hrvatski Novi list.

Ali, šta kažu brojke? Procene Hrvatske privredne komore, na osnovu brojki samih poduzeća, ali i Alana, kompanije specijalizovane za prodaju vojne opreme u vlasništvu države, vojni izvoz u 2016. godini nadmašio je milijardu i po kuna prihoda.

U globalnom hrvatskom izvozu to možda i ne izgleda preterano impresivno, jer čini oko dva odsto od ukupnog izvoza koji se u 2016. godini zaustavio na oko 92 milijarde kuna. Međutim, tu je nekoliko kvaka. Pre svega, struktura izvoza Hrvatske je takva da pojedine industrije samo jednim proizvodom mogu biti veliki uzroci povećanja izvoza. Još je bitnija stvar da vojna industrija, zbog načina poslovanja, direktno pomaže i drugim granama poboljšanjem izvoza, piše Novi list.

Najbolji primer za to je Podravka, glavni proizvođač dnevnih vojnih obroka za Oružane snage Hrvatske. Taj obrok je toliko dobar (a radi se o uobičajenim Podravkinim proizvodima) da su u pojedinim stranim misijama američki vojnici spremno menjali dva svoja za jedan hrvatski, piše list.

Još je veću reklamu napravio Steve1989, videobloger i najpoznatiji degustator vojnih obroka na planeti, kojeg prati preko pola miliona pretplatnika. U svojoj analizi se oduševio hrvatskim obrokom koji je prozvao jednim od najboljih na svetu, a posebno je hvalio goveđi gulaš, navodeći da je jedan od najboljih koje je uopšte jeo, a ne samo u vojnim obrocima.

Tako se kroz vojnu saradnju Podravka uspešno reklamira i na stranom tržištu, a njen izvoz, iako je delom vojno motivisan, vodi se pod prehrambenu, a ne vojnu industriju. Koprivnička firma je najbolji primer ovakve saradnje hrvatske vojne strukture s industrijom, ali nije i jedini, na primer slične stvari radi i tekstilna industrija. Tu se kao najbolji primer ističe omiški Galeb, koji je uspeo da pobedi na konkursu za nabavku gaća i čarapa u samom NATO-u, što je posao koji se procenjuje na pet miliona evra. I golema pozitivna injekcija za omiško poduzeće koje je pre nekoliko godina bilo na rubu propasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: