Veliki dan za celu zemlju: Pre roka probijen tunel

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) probila je sinoć prvi tunel na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-Boljare, saznaju Vikend novine.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 27.08.2017.

11:47

Veliki dan za celu zemlju: Pre roka probijen tunel
Foto: Thinkstock

Reč je o desnoj cevi tunela Klopot dugoj 860 metara, koja je probijena čak i pre roka.

Prema saznanjima Vikend novina, i leva cev duga nešto više od 900 metara biće probijena u narednih nekoliko dana. Građevinska dozvola za izgradnju tunela Klopot izdata je 30. decembra prošle godine, od kada su zvanično počeli radovi na tom objektu.

Na auto-putu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna deonica Smokovac – Uvač – Mateševo, auto-puta Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Izgradnja prve deonice auto-puta će koštati 809,6 miliona evra. Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona evra će obezbediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto, odnosno 121,44 miliona euva je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: