Sud odlučio: CHF valutna klauzula - ugovor ništav

U Sloveniji je doneta prva presuda da je ugovor s valutnom klauzulom u švajcarskim francima ništav. Reč je o prvostepenoj presudi

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.08.2017.

15:34

Sud odlučio: CHF valutna klauzula - ugovor ništav
Foto:Thinkstock

Nakon što je Viši sud u Mariboru u junu odlučio na osnovu žalbe tužitelja da valutna klauzula CHF nije poštena valutna klauzula i vratio postupak prvostepenom sudu ponovno odlučivanje, saopštila je hrvatska Udruga Franak pozivajući se na saznanje udruženja Frank iz Slovenije.

Prvostepenom presudom je presuđeno da je kompletan ugovor s valutnom klauzulom CHF ništav.

U obrazloženju se navodi da je ugovorom o kreditu s valutnom klauzulom CHF definisan pravni posao visokog rizika, u kojemu ni približno nije moguće utvrditi kakva će biti cena kredita u budućnosti. Dodaje se da je banka morala da zna da će u budućnosti kurs CHFu odnosu na evro rasti.

Kako se dodaje, banka je morala da zna da su u budućnosti moguće i vrlo su verovatne tržišne promene, kako u ekonomiji, tako i na berzama, koje onda uzrokuju promene vrednosti valuta i promene referentnih vrednosti za kamatnu stopu.

Uz to se ističe da banka nije dužniku ni na koji način ukazala na sve te rizike i posledice, zbog čega dužnik nije imao informacije koje bi ga navele na odluku da ne ugovara takav visokorizični kredit.

U Sloveniji se takođe, priprema Zakon o konverziji CHF kredita u evro kredite, s uzorom u hrvatskom zakonu. Prema informacijama udruženja, sve parlamentarne stranke u Sloveniji sklone su donošenju takvog zakona.

Udruženje u saopštenju podseća da je u Francuskoj pravosnažno utvrđeno da se takvi krediti nisu smeli ugovarati, a protiv banke koja ih je ugovarala pokrenut je i kazneni postupak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: