Tajni plan za aerodrom, pregovori poodmakli

Najprometnija vazdušna luka u Crnoj Gori uskoro bi trebalo da dobije novog vlasnika, čij plan je da ukine dosadašnje klasične komercijalne letove.

Region

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

09:25

Tajni plan za aerodrom, pregovori poodmakli
Foto:Thinkstock

Aerodrom Tivat, bi, prema nezvaničnim informacijama, umesto vazdušne luke usmerene prvenstveno na komercijalnu avijaciju koja bi mogla da prihvati tri miliona putnika godišnje, bio „sveden“ na opsluživanje prvenstveno generalne avijacije – manjih privatnih i poslovnih aviona bogataša, dok bi saobraćaj komercijalne avijacije bio minimiziran.

To indirektno znači i otpuštanje velikog broja radnika i odustanak od razvojnih projekta aerodroma koji bi značili zapošljavanje dodatne radne snage, pišu Večernje novosti.

Negativne efekte od skoro potpunog ukidanja komercijalnog saobraćaja sa Tivtom, imao bi i veliki deo turističke privrede na primorju čiji klijenti gravitiraju ovom aerodromu.

Najvjerovatniji kandidat da preuzme aerodrom Tivat je novi vlasnik elitnog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, državni investicioni fond Dubaija ICD.

Premijer Duško Marković je krajem maja u Tivtu najavio da država neće dozvoliti svom preduzeću „Aerodromi Crne Gore“ (ACG) da uzme povoljan kredit od 50 miliona eura za prijeko potrebnu rekonstrukciju, modernizaciju i proširenje kapaciteta tivatske vazdušne luke, već će Vlada aerodrom ponuditi u dugoročni zakup zainteresovanom stranom investitoru.

Postoje ozbiljna interesovanja kredibilnih svjetskih kompanija i za ovaj prostor. Mi sa Svetskom bankom u ovom momentu radimo na projektovanju modela i mislim da ćemo brzo izaći sa konkretnim predlogom, rekao je Marković.

Prema nezvaničnim informacijama, međutim, pregovori na najvišem nivou su poodmakli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: