Uber vs. taksisti u Hrvatskoj: Ko će izdržati

Američka kompanija Uber za prevoz automobilom na poziv, osudila je proteste taksista u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu protiv njenih usluga.

Region

Izvor: B92

Petak, 28.07.2017.

19:14

Uber vs. taksisti u Hrvatskoj: Ko će izdržati
(Foto: Getty images)

"Uber koristi više od 100.000 građana Hrvatske i turisti iz više od 118 zemalja. U turističkoj sezoni, koja nikad nije bila bolja zbog povećanog broja turista, ali koju je već ugrozio požar u Dalmaciji, smatramo da je blokada ključnih turističkih centara apsolutno neprihvatljivo i sebično ponašanje. Takav nepromišljen čin šteti svima: građanima, turistima, privredi i celoj Hrvatskoj", navodi se u saopštenju hrvatske podružnice američkog Ubera koje su preneli lokani mediji.

Dodaje se da je Uber kao odgovor "na nasilno ponašanja taksista u Splitu i Dubrovniku", organizovao dodatnu uslugu prevoza čamcima "UberBOAT", da bi turisti i građani Dalmacije mogli sigurno i brzo da pristupe blokiranim aerodromima.

"Cenu UberBOAT-a danas smo prilagodili ceni vožnje automobilom na kopnu kako bismo svima omogućili slobodu kretanja", navodi se u saopštenju.

Hrvatski ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković je osudio protest taksista protiv Ubera u jeku turističke sezone i najavio da će najesen Sabor raspravljati o izmenama Zakona o drumskom prevozu, kojima će urediti poslovanje na tom tržištu.

On je pozvao taksiste da se raziđu i omoguće nesmetan saobraćaj, i rekao da se, po poslednjim informacijama, oni koji su blokirali saobraćajnice razilaze, prenela je agencija Hina.

Ministar je najavio i delimičnu liberalizaciju tržišta prevoza, i dodao da se do novog zakona mogu samo "izricati kazne".

"Saobraćajna inspekcija podnela je optužni predlog da se privremeno zabrani rad aplikacije Ubera, jer je činjenica da je on nezakonit", rekao je Butković novinarima u Rijeci, i ocenio da protesti ipak nisu način da se taj problem reši.

Po pisanju medija, kod Dubrovnika su napadnuta i pretučena četvorica taksista koji su se vraćali s protesta. Taksisti tvrde da su ih napali vozači Ubera.

Više stotina taksista iz cele Hrvatske protestovalo je i krajem juna u Zagrebu tražeći zabranu poslovanja konkurenata iz Ubera za koje tvrde da posluju nezakonito

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: