Podaci demantuju: Nema više paradajz turizma

Suprotno uvreženom mišljenju da strani turisti na Jadran donesu svu hranu koju će za vreme odmora pojesti, analiza Hrvatske privredne komore pokazuje suprotno.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

10:58

Podaci demantuju: Nema više paradajz turizma
Foto: Thinkstock

Analiza je pokazala da stranci tokom boravka na Jadranu na hranu i piće potroše 2,4 puta više nego domaći turisti.

Dok svaki strani turista u proseku na hranu i piće u hrvatskim trgovinama i ugostiteljstvu dnevno ostave 91 kunu, domaći gosti ostave 40 kuna. Međutim, pojašnjavaju u HGK-u, stranci potroše i više od te cifre, jer u nju nije uključena hrana koju plaćaju u smeštaju.

Ukupna prosečna dnevna potrošnja svakog stranog turista tokom letnjih meseci iznosi oko 66 evra, pri čemu 36 evra troše na plaćanje smeštaja, oko 12 evra ostave za hranu i piće, a preostalih 18 evra na ostalu kupovinu, sport, zabavu, izlete, kulturu. Najviše troše gosti iz Rusije, oko 125 evra ukupno, nešto malo manje od toga Britanci, dok Nemci, Austrijanci ili Holanđani u Hrvatskoj ostavljaju prosečnih 65 evra.

U avgustu Splitsko-dalmatinska županija očekuje porast stanovnika od 38 odsto u odnosu na vansezonsko razdoblje, a potrošnja hrane i pića biće utrostručena. U Istarskoj će se županiji stanovništvo udvostručiti, a potencijal potrošnje hrane i pića rašće pet puta, ističe HGK.

“Prosečan mesečni promet u segmentu hrane i pića u trima najvažnijim turističkim županijama – Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj, veći je za 70 do 130 odsto u odnosu na prosečan godišnji mesečni promet u tim županijama. S obzirom da je okvirna procena dnevne potrošnje domaćega kupca u segmentu hrane i pića malo ispod 40 kuna, kupovna moć, odnosno potrošnja stranog turista u odnosu na domaćeg kupca – domicilnog stanovnika i domaćeg turista, jeste oko 2,4 puta veća”, navode u HGK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: