Hrvati se vinuli na listi EU, ko im to pomaže?

Iako se Hrvatska obično ne percipira kao tradicionalna zemlja piva, podaci Udruženja pivara pokazuju da je pivo Hrvatima, posebno stranim turistima, sve draže.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

10:46

Hrvati se vinuli na listi EU, ko im to pomaže?
Foto: Thinkstock

S godišnjom proizvodnjom od 3,4 miliona hektolitara piva Hrvatska zauzima 22. mesto u Evropskoj uniji. Međutim, kako navodi analiza HGK, ukupna godišnja potrošnja piva na hrvatskom tržištu, u što je uključena i potrošnja stranih turista, iznosi oko 80 litara, pa je Hrvatska na visokom osmom mestu u Uniji.

Bez turističke potrošnje, potrošnja piva bi iznosila oko 64 litra po stanovniku, pri čemu bi Hrvatska bila na 20. mestu po potrošnji u EU. Najveći pivopije su Česi sa 143 litra, a slede Austrijanci i Nemci sa 105 litara. Kako ističe Božica Marković, direktor Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, u Hrvatskoj je primetan veliki sezonski karakter potrošnje piva.

"Analiza tržišta piva u Hrvatskoj pokazuje da je industrija piva stabilna, jaka i prosperitetna industrija koja pokazuje uzlazne trendove, a time pruža siguran temelj za dalji rast pivarstva, ali i popratnih privrednih grana. Pivarska industrija u Hrvatskoj, direktno i indirektno, zapošljava oko 28.000 osoba. Jedno radno mesto u industriji otvara dodatnih 13 radnih mesta u povezanim delatnostima. Rastućim trendom otvaranja malih pivara, i značajnim ulaganjima u nove brendove, industrija se prilagođava sve različitijim zahtevima potrošača, što rezultira sve većom ponudom piva u jeku turističke sezone", kazala je Marković.

Osim što u Hrvatskoj postoji šest većih industrijskih pivara, hrvatsko tržište beleži i rastući trend malih tzv. craft pivara, kojih je trenutno 30-ak aktivnih s tržišnim udelom od nekih dva odsto. Novi proizvodi podižu imidž i kategoriju celokupne industrije, što jača potencijal malog i srednjeg poduzetništva i konačno rezultira rastom trenda zapošljavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: