Bojali se Agrokora a pretnja stiže sa druge strane

Kriza u Agrokoru neće se u tolikoj meri odraziti na hrvatsku ekonomiju, procena je makroekonomista šest vodećih hrvatskih banaka.

Region

Izvor: Jutarnji list

Subota, 22.07.2017.

09:50

Bojali se Agrokora a pretnja stiže sa druge strane
Foto: Thinkstock

Kako kažu ti ekonomisti okupljeni u Klubu glavnih ekonomista Hrvatskog udruženja banaka, hrvatska privreda bi u ovoj godini trebalo da ostvari prosečan rast od 2,8 odsto, što je samo 0,2 postotna boda manje od njihovih prognoza iz decembra prošle godine.

"Ovogodišnji uticaj Agrokora ograničiće u 2017. gubitak za nekoliko decimalnih mesta stope rasta. U kratkom roku prevladaće pozitivni učinci, poput uspešne turističke sezone, privlačenja sredstava EU fondova, što ima pozitivan uticaj na investicije, uzlaznog evropskog privrednog ciklusa, što je podstaklo i rast robnog izvoza, te poreske reforme, koja je učvrstila oporavak lične potrošnje i konkurentnosti ekonomije", ocenjuju vodeći makroekonomisti.

Sličnu stopu rasta prognoziraju i za sledeću godinu.

Međutim, iako Hrvatska time u trci za ekonomskim rastom hvata korak s ostalim novim članicama EU-a, upozoravaju kako je neophodno sprovesti reforme u četiri područja ako želi da zadrži postojeću dinamiku rasta ili ga ubrza. Reč je, dijagnostikuju glavni ekonomisti, o reformi institucija, zatim restrukturiranju i privatizaciji državnih kompanija, reformama na tržištu rada i u obrazovnom sistemu, kao i o jačanju integracije hrvatske ekonomije s onim u EU.

Drugim rečima, ako je suditi po upozorenjima vodećih makroeekonomista, za Hrvatsku bi veći izazov od krize u najvećem koncernu u državi mogla biti refromska agenda. Bez nje, nastaviće se zaostajanje za ostalim novim članicama Unije.

To, međutim, ne znači da se kriza u Agrokoru neće odraziti na krvnu sliku hrvatske privrede. Osim već poznatih problema s dobavljačima, krizu u Agrokoru će osetiti i banke, koje u ovoj godini, prema oceni HUB-a, neće ponoviti dobit koju su ostvarile u prošloj godini. Uprkos tome, ističu da hrvatske banke ostaju stabilne i među kapitalno najsnažnijima na Starom kotninentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: