Kao Fidelova Kuba, a vozni park jugoslovenski

Čak i sami stanovnici Žirja kažu da su slični Fidelovoj Kubi. Zaboravljeni, udaljeni od “civilizacije” s “jugoslavenskim” voznim parkom.

Region

Izvor: B92

Subota, 22.07.2017.

09:15

Kao Fidelova Kuba, a vozni park jugoslovenski
Foto: Youtube, screenshot

Kad pristanete brodom u uvalu Muna na hrvatskom ostrvu Žirju, osećate se kao u nekom drugom svetu. Osim što je to najudaljenije šibensko ostrvo gde zimi živi svega stotinjak ljudi, na Žirju je i vozni park kao da je zaostao iz minulih decenija, piše Šibenski portal.

Čak se i sami stanovnici Žirja zafrkavaju da su slični Fidelovoj Kubi. Zaboravljeni, udaljeni od “civilizacije”’ s “‘jugoslavenskim” voznim parkom. Ima jako puno automobila proizvedenih u bivšoj Jugoslaviji, poput “juga” i “zastave”, a zajednička karakteristika im je da su poprilično korodirali. So ipak ne oprašta.

Čak i jedan rođeni Žirjanin, koji se skrasio u makedonskom Skoplju, na ostrvo dolazi u “stojadinu”. Zanimljivo je da mu je mlađani BiH carinik rekao da svake godine dolazi s “‘tim starim autom” kod njih.

Prvo je cariniku odgovorio da ne ide u Bosnu, nego u svoju državu, a upozorio ga je da ne vređa “stojadina” jer ima manje godina od njega. Uglavnom manje od 25, 26 koliko je bio star nadobudni carinik koji nije bio svestan da ima posla s “brzopoteznim” ostrvljaninom.

Svet za sebe, za otprilike hiljadu ljudi, koliko ih je ljeti. Romantična idila, rekli bi mnogi, što je i činjenica kad se odvezete u neku od prekrasnih uvala s tirkiznom bojom mora i napatvorenom čistoćom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: