Hrvati gube najmilije goste: "Ko nam ih krade?!"

U prvih pet meseci u Hrvatsku je došlo osam odsto manje Nemaca, a noćenja je čak 15 posto manje, pišu regionalni mediji.

Region

Izvor: Slobodna Dalmacija, Jutarnji list

Četvrtak, 20.07.2017.

15:23

Hrvati gube najmilije goste:
(Foto: Thinkstock.com)

Gubi li Hrvatska polako dosad najvernije goste, Nemce?

Pitanje se nameće nakon što je Evropska putnička komisija - ETC ovih dana izdala izveštaj o turističkim trendovima za prvi kvartal 2017. godine i posebno u njemu istakla kako je Hrvatska, na veliko iznenađenje, u prvih pet meseci 2017. ostvarila osam odsto manji broj dolazaka kao i čak 15 odsto manji broj noćenja gostiju iz Nemačke.

Podatak potvrđuju i mesečni izveštaji o stanju tržišta koje svaki mesec objavljuje HTZ, a koji otkrivaju kako su najveći gubitak nemačkih gostiju zabeležili u maju, i to u iznosima od 23 odsto u dolascima te čak 32 odsto u noćenjima.

Istovremeno, Evropska putnička komisija beleži još jedan paradoks: hrvatsko tržište, uz tursko, jedno je od retkih evropskih tržišta koje beleži pad broja nemačkih posetilaca u predsezoni s obzirom na to da analize pokazuju kako je većina popularnih turističkih destinacija u Evropi ove godine ipak profitirala od ovih gostiju.

Posebno se to odnosi na zemlje u okruženju, među kojima prednjači Bugarska, piše Jutarnji list.

Bugarska je prema podacima ETC-a u prvom kvartalu 2017. godine ostvarila rast od 40% broja nemačkih turista.

Bugarska je, tvrde u ETC-u, postala nova zimska destinacija za nemačke porodice, koje su vrlo skupa austrijska i švajcarska skijališta odlučile da zamene znatno jeftinijim, balkanskim.

Istovremeno, ove godine je Srbiju posetilo 26 odsto više Nemaca, 25 odsto raslo je i tržište Crne Gore, u Rumuniji su rasli za 18 posto, a u znatno većem broju rado odlaze i u Mađarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: