CG: 4.000 manje sezonaca, isplati im se na birou

Na sezonskim poslovima u Crnoj Gori angažovano je blizu 6.000 osoba iz evidencije Zavoda za zapošljavanje, što je približno nivou zapošljavanja iz prošle godine

Region

Izvor: cdm.me

Četvrtak, 29.06.2017.

14:32

CG: 4.000 manje sezonaca, isplati im se na birou
Foto: Thinkstock

Inače, planom zapošljavanja sezonske radne snage, za ovu godinu, predviđeno je angažovanje 10.000 osoba sa evidencije nezaposlenih. Unazad šest godina, na sezonskim poslovima Zavod je posredovao u zapošljavanju za oko 10.000 osoba godišnje.

Prošle godine taj broj je bio nešto manji, 9.412, a 2015. godine 10.944.

“U svim biroima rada završene su aktivnosti pripreme nezaposlenih osoba za sezonsko zapošljavanje, kroz motivisanje i animiranje za ovaj vid zapošljavanja. Naši savetodavci vode precizne evidencije o nezaposlenima, o poslovima za koje su zainteresovani, njihovim znanjima i veštinama, prethodnim radnim iskustvima i drugim podacima koji ih preporučuju za određeni posao”, kazala je načelnica Odseka za rad sa poslodavcima Sonja Ivanović.

Najbrojnije zapošljavanje je uobičajeno iz primorskih opština, njih oko 3.000, ali je ono izraženo i kod nezaposlenih iz severnog (1.500 osoba) i centralnog regiona (1.300 osoba). Najveći broj sezonaca je zaposlen u oblasti ugostiteljstva, na mestima konobara, kuvara, pomoćnih konobara, pomoćnih kuvara, sobarica, higijeničarki, peračica suđa…

Ivanović objašnjava da poslodavci traže pretežno žensku radnu snagu na poslovima kao što su sobarica, radnica u vešeraju, higijeničarka, peračica suđa…

“I ove godine nešto je slabije interesovanje ženske radne snage sa severa i iz centralnog regiona države za rad u sezoni jer žene, ohrabrene pojedinim zakonskim rešenjima, smatraju da im se više isplati da ostvaruju čekanje na našim biroima rada. Sa druge strane, iako poslodavci iskazuju manje interesovanje za muškom radnom snagom, imamo veliko interesovanje ove ciljne grupe za rad u sezoni. Ipak, njima se nude neke druge vrste poslova, kao što su: radnik na plaži, na parkingu, čistači javnih površina, lift boy, ali u znatno manjem obimu”, ističe Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: