Ministarka potvrdila: Italijani odlaze

Ministarska ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić najavila je da italijanska kompanija A2A odlazi iz EPCG, nakon što im istekne ugovor 1. jula.

Region

Izvor: Ekonomist

Četvrtak, 29.06.2017.

09:45

Ministarka potvrdila: Italijani odlaze
Foto: Thinkstock

Ona, međutim, nije mogla da saopšti detalje pregovora, koje ovih dana vode sa italijanskim partnerom.

“Ja verujem da ćemo brzo obavestiti javnost o ishodu tih razgovora“, rekla je Sekulić novinarima, nakon što je obišla Rudnik uglja i Termoelektranu Pljevlja.

Ona je kazala da važeći aneks ugovora između Vlade i A2A daje “jasne instrukcije šta treba raditi u toj situaciji”.

“Sa A2A razovaramo o detaljima njihovog izlaska tako da razrađujemo ono što su nam popcije kroz postojeći aneks ugovora, a to je do kada važi put opcija, do kada važi pravo preče kupovine i do kada važe upravljačka prava. Ono o čemu ne razgovaramo je o produžetku ugovora“, rekla je Sekulić.

Predsednik Odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić očekuje da će se sa izgradnjom drugog bloka najranije moći krenuti u septembru naredne godine. Krivokapić je kazao da će EPCG u potpunu ekološku rekonstrukciju prvog bloka TE u narednih nekoliko godina uložiti oko 37 miliona eura.

“Plan nam je da do kraja ove godine dobijemo idejni projekat a u naredne tri godine planiramo da realizujemo fazno taj posao. Od 2021. godine on će raditi u skladu sa evropskim zakonodavstvom. Posle toga ćemo imati mogućnost da prvi blok radi narednih 20 godina u punom kapacitetu“, rekao je Krivokapić.

Sekulić je istakla da je tokom razgovora u Pljevljima razgovarala i o mogućnosti toplifikacije Pljevalja iz prvog bloka.

Očekuje da će do kraja godine biti donete odgovarajuće odluke o eventualnom spajanju Rudnika uglja i Termoelektrane, što je smatra ona najbolja opcija, i da to potvrđuju iskustva iz regiona.

Sekulić je u Pljevljima boravila u okviru Biznis karavana, a sastala se i sa privrednicima opštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: