Nemački divovi sele žarište: "Rat" daleko od kuće

Rivalstvo između dva nemačka maloprodajna lanca Aldija i Lidla seli se i Evropu "preko bare".

Region

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

15:02

Nemački divovi sele žarište:
Foto: Getty images

Lidl u četvrtak otvara prvih devet trgovina u tri američke savezne države, Severnoj i Južnoj Karolini i Virdžiniji.

U idućih godinu dana taj nemački trgovac namerava da u SAD-u ima najmanje sto supermarketa, većinom na istočnoj obali.

Međutim, analitičari veruju da je to tek početak Lidlove invazije na Ameriku. Procene govore da će Lidl u sledećih pet godina u Americi otvoriti oko 600 trgovina čime će i na američkom tlu započeti bitku s večnim rivalom Aldijem.

Međutim, ni taj trgovački lanac - koji se spominjao kao potencijalni kupac Konzuma - ne sedi skrštenih ruku. Aldi je najavio kako će uložiti 3,4 milijarde dolara u širenje i obnovu svoje mreže trgovina. Time kapitalna ulaganja Aldija ove godine rastu na pet milijardi dolara.

Do 2022. godine taj trgovac na američkom tlu namerava da ima ukupno 2.500 trgovina, 900 više nego što ima sada čime će postati treći najveći trgovac u SAD-u, nakon Volmarta i Krogera.

Ranije je Aldi najavio kako do kraja 2018. namerava da otvori 400 novih trgovina, a postojećih 1.300 preurediti.

Međutim, širenje Aldija i dolazak Lidla još će više uzdrmati američko maloprodajno tržište na kojem je u poslednje tri godine čak 18 manjih trgovačkih lanaca otišlo u stečaj. Kako prenosi Rojters, Aldi već sada nudi i do upola niže cene na neke proizvode nego tradicionalna konkurencija. Izvršni direktor američke filijale Jason Hart rekao je kako Aldi namerava da ima u proseku 21 odsto niže cene i da će se fokusirati na ponudu proizvoda svoje robne marke.

Logika tržišta stoga nalaže da Volmart i Kroger još više snize cene. Međutim, nemački pritisak dolazi u najgori mogući trenutak. Naime, snižavanje marži događa se dok cene hrane u SAD-u padaju već 17 uzastopnih meseci što je najduža takva serija u poslednjih 60 godina, navodi Blumberg.

"Aldiju i Lidlu pripašće nezamisliv deo tržišta", ocenjuje Ken Knudson, partner u Bainu. Ta kompanija prognozira da će prodaja u "segmentu dubokog diskonta" do 2020. godišnje rasti 10 odsto. To je pet puta više nego rast prodaje kod tradicionalnih trgovačkih lanaca. Inače, američko poslovanje Aldija pod ingerencijom je Aldija Süd. Podela na Aldi Süd i Nord dogodila se 1962. jer se braća Karl i Theo Albrecht, sinovi osnivačice Anne, nisu mogli dogovoriti oko prodaje cigareta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: