Taksisti u HR: Uber radi isto, a ne plaća kao mi

Taksisti su blokirali jednu od najprometnijih ulica u Zagrebu i tako obistinili pretnje da će protestovati zbog Ubera koga smatraju nelojalnom konkurencijom.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 23.06.2017.

18:26

Taksisti u HR: Uber radi isto, a ne plaća kao mi
(Foto: Getty images)

Pozivaju se na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je zaključilo da Uberovi vozači u Hrvatskoj posluju nelegalno jer obavljaju taksi prevoz bez potrebnih dozvola i licenci.

Iako taksisti i Vlada tvrde da Uber vozači nude klasičnu uslugu taksi prevoza i to nezakonito, u Uberu tvrde da nude uslugu iznajmljivanja vozila sa vozačem, a da je zakon u tome nedorečen.

Država to ne prihvata pa saobraćajni inspektori izriču prekršajne ​​kazne Uberovim vozačima i zapljenjuju im vozila. Glavni argument taksista protiv Ubera su troškovi koji oni imaju zbog zakona, a Uber vozači nemaju iako rade isti posao. A ti troškovi, prema njihovoj računici, za oko 2500 taksista godišnje su oko devet miliona. Stoga, smatraju taksisti, Uber vozači mogu imati niže cene jer nemaju troškove pregleda vozila, baždarenja taksimetra, plaćanja licenci ... Uber partner-vozači tvrde da oni moraju plaćati PDV na uslugu iznajmljivanja aplikacije, što godišnje na bazi 2500 vozača godišnje iznosi između 3 i 12 miliona kuna. O konačnoj sudbini Ubera u Hrvatskoj odlučivaće novi Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju. Za regulaciju taksi prevoza u zakonu formirana je podgrupa u kojoj su predstavnici svih strana. Novi zakon trebalo bi da liberalizuje taksi tržište, pogotovo što se tiče ograničenog broja licenci za prevoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: