Bitka za Gorenjsku: Ne damo srpskom biznismenu

Bitka za prevlast nad Gorenjskom bankom ulazi u završnu fazu, a srpskom preduzetniku Miodragu Kostiću suprotstaviće se širok front domaćih ulagača.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 23.06.2017.

17:21

Bitka za Gorenjsku: Ne damo srpskom biznismenu
Foto: Tanjug, arhiva

Oni će biti predvođeni tamošnjom telekomunikacionom kompanijom, piše slovenačka štampa.

Rok za slanje obvezujućih ponuda za kupovinu 55 odsto udela u Gorenjskoj banci ističe krajem ovog meseca, navodi dnevnik Delo pozivajući se na nezvanične izvore, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema saznanjima tog lista, u igri za kupovinu tog udela su beogradska AIK banka u vlasništvu Kostića, zatim kompanija Kolektor, pa Telekom Slovenije, kao i američki investicioni fond Apolo koji je već ranije ušao u vlasništvo Nove kreditne banke Maribor (NKBM), druge po veličini u Sloveniji.

AIK banka je ušla u vlasničku strukturu Gorenjske banke u januaru prošle godine dokapitalizacijom vrednom 12,3 miliona evra, koju je zahtevala Banka Slovenije. Time je srpska banka postala drugi najveći akcionar u Gorenjskoj sa udelom od gotovo 14 odsto akcija.

Najveći akcionar je i dalje, kako podseća Poslovni dnevnik, slovenačko preduzeće "Sava" kom je centralna banka u jesen 2015. oduzela glasačka prava i naložila prodaju udela. Kako se to nije dogodilo, "Sava" je u martu ostala i bez upravljačkih prava. AIK banka za to je vreme jačala svoj udeo kupujući akcije Gorenjske od Aerodroma Ljubljana, Erste banke i Šparkase, čime je došla do udela od 20 posto.

U februaru ove godine, AIK banka je dobila odobrenje slovenačkih regulatora za povećanje udela u Gorenjskoj banci iznad 50 procenata.

Prema pisanju Dela, oko Telekoma Slovenije se navodno okuplja konzorcijum domaćih preduzeća koja nameravaju da kupe ponuđeni paket akcija Gorenjske.

Kako bi kupac tog paketa morao da objavi preuzimanje svih ostalih akcija, teret takve transakcije bio bi lakši ako bi se rasporedio na nekoliko kompanija u konzorcijumu. Što se tiče Apola, taj fond je obavio dubinsko snimanje poslovanja Gorenjske banke, ali još nije zvanično poznato hoće li poslati ponudu, prensoi Poslovni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: