EUR ih snažno pritiska, kurs pred eksplozijom

Zahvaljujući prošlonedeljnim deviznim intervencijama Hrvatske narodne banke, likvidnost sistema dosegnula je novi rekordni iznos od gotovo 17 milijardi kuna.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

10:16

EUR ih snažno pritiska, kurs pred eksplozijom
Foto: Thinkstock

Međutim, uprkos osetnom povećanju ponude kuna, pritisak na njeno jačanje i dalje je prisutan.

Na kursnoj listi HNB-a vrednost domaće valute trenutno iznosi 7,40 za evro i čak je neznatno veća nego što je bila pre dve intervencije centralne banke (7,41), na kojima je od banaka otkupila 374 miliona evra i u sistem pustila 2,78 milijardi kuna. To samo znači da bi u slučaju izostanka deviznih intervencija kurs sigurno pao ispod 7,4 kune za evro. Međutim, na tom nivou je poslednji put bio 2011. godine.

U poređenju sa prethodnih pet godina, kada se prosečni kurs kretao u rasponu od 7,51 do 7,63 kune za evro, očito je da će domaća valuta ove godine biti znatno jača. Prema proceni analitičara RBA, prosečni kurs ove godine će biti na nivou od 7,44.

Kao što to uvek biva kada kuna jača, izvoznici neće biti srećni, ali dužnici uz valutnu klauzulu kojima će rate kredita biti nešto manje sigurno nemaju ništa protiv toga.

Šta su razlozi tako snažnog pritiska na jačanje kune od početka godine, čiji je intenzitet pomalo iznenadio i analitičare? Osim uobičajeno veće ponude deviza zbog turističke sezone, na kurs utiče i oporavak ekonomije.

Devizni prihodi od izvoza roba i usluga, na primer, rastu snažnim intenzitetom, a ka tome, ni ove godine nije izostalo zaduživanje države u inostranstvu. Istovremeno, smanjuje se deficit na računu platnog bilansa i korporativna potražnja za devizama je manja. Štaviše, preduzeća se na tržištu češće pojavljuju kao ponuđači deviza, bilo zbog investicija ili nekih drugih transakcija.

Tokom 2000-ih godina, kada je ekonomija bila u ekspanziji, pa i u prvim godinama recesije, centralna banka uglavnom je intervenisala na tržištu kako bi sprečila njeno dalje jačanje. Kuna je malo oslabila tek u periodu od 2012. do 2016.

U idućem periodu, očito je, HNB će se opet češće pojavljivati na tržištu kako bi zaustavio aprecijaciju kursa. Međutim, to joj je ujedno prilika da ojača devizne rezerve.

Nikad se ne zna, možda dođe vreme kada će morati češće da prodaju devize da bi se sprečio znatniji pad vrednosti domaće valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: