Agrokor demantuje: Nije to naše i nema uticaja

Kompanija Agrokor saopštila je da u vlasništvu Agrokora nije manjinski udeo u Merkatoru, koji je ruska Sberbanka počela da pleni.

Region

Izvor: B92

Utorak, 20.06.2017.

14:26

Agrokor demantuje: Nije to naše i nema uticaja
Foto: Thinkstock

Samim tim, kako se navodi u saopštenju, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udelom nema uticaj na budućnost Merkatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora.

Kako je objašnjeno u saopštenju, Agrokor je vlasnik 69,57 odsto Merkatora i to vlasništvo nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Merkatoru, Agrokor ostvaruje na osnovu tog većinskog vlasničkog udela.

Manjinski udeo od 18,53 procenta Merkatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokoraa, jer je ta kompanija sa sedištem u Holandiji u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

Prema informacijama kojima raspolaže prunudna uprava Agrokora, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita od 100 miliona evra od Sberbanke u februaru ove godine založio deonice Mercktora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Na osnovu toga Sberbanka ima direktan zahtev prema toj imovini i može pokrenuti postupak zaplene, navodi se u saopštenju.

Kako Agrokor nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na tu kompaniju se ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave.

Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora, a navedeni manjinski udeo u Merkatoru kao što smo pojasnili to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udelom nema uticaj na budućnost Merkatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora.

Slovenački mediji objavili su ranije danas da je Sberbanka počela da pleni 18,53 odsto akcija Merkatora, navodeći da je reč o akcijama koje su u vlasništvu Agrokorove holandske kompanije Agrokor B.V.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: