Novi peh na putu: Merili pogrešno, otišli milioni

Uprava kompanije Autoceste Rijeka - Zagreb suočava se problemom rešavanja još jednog kostura iz ormara, vrednog 67 miliona kuna.

Region

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

11:20

Novi peh na putu: Merili pogrešno, otišli milioni
(Foto: Thinkstock.com)

Toliko je ARZ do 2009. godine platio za nabavku 3,5 kilometra zaštitne ograde, od kojih je 2,7 kilometara ugrađeno na deonici auto-puta Rijeka - Zagreb, a 807,5 metara burobrana namenjenih na lokaciji kod vijadukta Hreljin već osam godina stoji na suncu, kiši i snegu.

Ugrađeni burobrani potpuno su beskorisni, a nakon analize koja je nedavno završena utvrđeno je da je i 807,5 metara naručenih i plaćenih burobrana takođe potpuno neiskoristivo i da ne mogu da zaustavei udare bure i omoguće redovno odvijanje saobraćaja. Budući da su burobrani napravljeni specifično za tu lokaciju, teško će moći da se iskoriste negde drugde. Vrednost tih burobrana je 15,5 miliona, piše Jutarnji list.

Ugovor o nabavci i ugradnji burobrana potpisan je 2007. godine. Ukupna vrednost nabavke i gradnje bila je 68,3 miliona. Kada se 2007. godine krenulo u taj projekat, plan je bio da se postave burobrani dužinom od 11 kilometara, a reč je billo o deonici na kojoj bura duva brzinom većom od 100 kilometara na sat. Ipak je zaključeno da je reč o preskupoj investiciji pa je odlučeno da se zaštita od bure izvede u dve faze.

U prvoj fazi burobrani su postavljeni u ukupnoj dužini od 2767 metara, na delovima deonice gde je brzina vetra veća od 130 kilometara na sat. Burobrani bi tu trebalo da onemoguće zatvaranje saobraćaja. Međutim, kako tvrde upućeni, postavljeni burobrani potpuno su beskorisni jer smanjuju udare vetra na brzinu između 30 i 50 metara u sekundi, a zatvaranje auto-puta na tom delu za neke kategorije vozila počinje pri jačini vetra 22 metra u sekundi.

Sagovornici Jutarnjeg tvrde kako je više razloga zbog kojih su burobrani beskorisni. Prema njihovim tvrdnjama, u pripremi projekta merenja jačine vetra obavljao je Državni hidrometeorološki zavod, ali, navodno, ne na samoj lokaciji postavljanja burobrana, nego na brdu iznad, pa su dobijene netačne vrednosti jačine i smera vetra.

Na osnovu toga lamele na burobranima postavljene su u pogrešnom smeru pa tako nedovoljno smanjuju jačinu udara vetra. Nakon što se utvrdilo da je postavljenih 2767 metara burobrana beskorisno, sve su pokušali da spasu preusmeravanjem saobraćaja na južni kolovoz i prilagođavanjem za dvosmerni saobraćaj, ali i to se zbog prejakih udara vetra pokazalo nemogućim. Stoga se i dalje, uprkos burobranima, saobraćaj na ovoj deonici auto-puta zabranjuje.

U pokušaju da ipak nekako spase kupljenih 807,5 metara burobrana u ARZ- u su naručili analize koje su pokazale kako bi postavljanje ovog burobrana kod vijadukta Hreljina bilo preskupo, a na kraju i beskorisno. Prema analizi, postavljanje burobrana koštalo bi oko 7 miliona, a ne bi rešilo problem.

Stoga se od svega odustalo. Uprava ARZ-a sada je pred problemom kako se rešiti panela koji već devet godina leže i pitanje je u kakvom su stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: