Kupovina polovnjaka jeftinija, nema više poreza

Nova procedura prilikom kupoprodaje polovnih automobila biće jednostavnija od sadašnje, najavio je hrvatski ministar finansija Zdravko Marić.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.05.2017.

13:49

Kupovina polovnjaka jeftinija, nema više poreza
Foto: Thinkstock

On je dodao i da će naknada koja bi se za to plaćala biti nešto povoljnija od sadašnjeg poreza.

"Danas fizičke osobe kod kupoprodaje, odnosno fizička osoba koja kupuje polovni automobil mora da ode na tri lokacije - kod javnog beležnika da overiti ugovor, u Poresku upravu gde čeka rešenje o razredu poreza kao i u policijsku upravu kod prenosa vlasništva. Sada se te tri aktivnosti objedinjuju u jednu. Ukida se porez, a uvodi upravna taksa koja se plaća prilikom jedne jedine posete policijskoj upravi. Znači, tri aktivnosti koje smo do sada imali pojednostavljujemo s jednom", rekao je Marić odgovarajući na pitanja novinara na marginama konferencije "Hrvatska kakvu trebamo - Brendiranje Hrvatske“.

Ministarstvo finansija sprovelo je javnu raspravu o predlogu izmena Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, kojim predviđa da se za kupovinu polovnih automobila umesto sadašnjeg poreza, za koji je osnova vrednost motornog vozila, ubuduće plaća upravna taksa, i to prema starosti vozila i snazi motora (izraženoj u kilovatima).

"Taj porez se u potpunosti ukida, a upravna taksa, prema kalkulacijama koje smo mi napravili, s obzirom da će neke druge takse takođe biti ukinute, zapravo bi za građane trebalo da znači čak i pojeftinjenje, a nikako poskupljenje, kao što se do sada spominjalo kao i to da se uvodi nekakav novi namet", naglasio je ministar finansija.

Dodao je kako je do sada obračunati porez bio pet odsto vrednosti automobila, dok će se za potrebe nove upravna taksa biti izrađena na temelju starosti i snage automobila.

"Prosečni porez koji je bio plaćan na sve automobile bio je negde oko 1.000 kuna. Danas mislimo da bi to trebalo biti nešto jeftinije", istaknuo je Marić.

Prema podatcima Ministarstva financija iz obrazloženja zakonskih izmena o kojima je sprovedena javna rasprava, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2016. godine evidentirano je ukupno 209.905 slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rešenja s osnove posebnog poreza na promet polovnih motornih vozila, od čega je ukupno 16.457 bilo oslobođeno plaćanja poreza, a prihod s osnove navedenog poreza iznosio je 193,78 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: