Sipaju kao u bunar, "ulupali" milijarde i daju još

Propala Petrohemija, u kojoj je u poslednjih 20 godina upropašćeno 2,4 milijarde kuna (320 miliona evra), odlukom Vlade dobiće još 350 miliona (50 miliona evra)

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 25.05.2017.

16:09

Sipaju kao u bunar,
Foto: Thinkstock

Fabrika veštačkog đubriva već godinama gomila gubitke, ali Vlada je umesto trajnog rešenja odlučila dati jamstvo za kredite kod HABOR-a, HPB-a i Erstea, kako bi se veštački održalo neodrživo poslovanje ove fabrike u državnom vlasništvu.

U saopštenju vlade u kojem se najavljuje Plenkovićev radni sastanak s predstavnicima Petrohemije navodi se da ta kompanija "proizvodi visokokvalitetna mineralna i tečna đubriva te glinarske i proizvode za građevinarstvo, uz naročitu brigu za okolinu. Lider je na tržištu mineralnih đubriva u Hrvatskoj i ima značajan udeo na tržištu susednih zemalja."

Ali taj lider u državnom vlasništvu nikako ne uspeva pozitivno da posluje, pa svako malo traže javni novac.

Pre tri godine država ih je dokapitalizovala s 250 miliona kuna, koji su očigledno otišli u vetar.

Prošle godine napravili su minus od oko 90 miliona kuna, a početkom aprila dobavljači su im zapretili obustavom snabdevanja gasa zbog duga od 300 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: