Zaplenjena kola uništavaju, sve pokrali

Najveći broj od 2.062 zaplenjena vozila, koja godinama propadaju u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, biće prodat u staro gvožđe.

Region

Izvor: B92

Utorak, 23.05.2017.

13:52

Zaplenjena kola uništavaju, sve pokrali
Foto: Thinkstock

UIO je to rešenje, posle dugogodišnjeg odlučivanja šta učiniti sa automobilima od kojih niko nema koristi dok trunu na lagerima, predložio Savetu ministara BiH, koji će ga razmatrati.

U skladišnima UIO trenutno se nalazi 3.285 putničkih vozila, među kojima su 2.062 pravosnažno, a 1.223 privremeno oduzeta. Vlast sa automobilima za koja je donesena pravosnažna presuda o plenidbi može da čini šta želi, ali je rešenje stalno odlaganoo. Za to vreme sa automobila je skidano šta je kome trebalo, pa su od mnogih ostale samo školjke.

“Većina automobila je u lošem stanju i ona bi produžavanjem skladištenja još više propadala. Imajući u vidu njihovo stanje, nedostatak skladišta i potrebu da što pre bude rešeno ovo pitanje, sačinili smo zaključke i dostavili ih Savetu ministara. Predložili smo da vozila koja ispunjavaju uslove za registraciju u BiH budu prodata, ali najveći broj njih nije moguće registrovati jer ne ispunjavaju zakonske uslove i zbog toga treba da budu uništena”, kazao je načelnik Odeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.

UIO je predložio da vozila budu uništena na način regulisan uputstvom o uništenju i ustupanju carinske robe.

“Ta vozila bismo prodali u staro gvožđe, a određeni delovi bili bi uništeni u skladu sa važećim propisima. Na ovaj način bi konačno bio rešen problem pravosnažno oduzetih vozila”, kazao je Kovačević.

S godinama je u skladištima ponestalo i mesta za oduzeta vozila, pa je deo automobila smešten i u prostorije koje pripadaju policijskim stanicama.

“Za novopristigla vozila potrebna su nova skladišta, a to zahteva izdvajanje dodatnog novca, ali ga nemamo. Trenutno godišnje za zakup skladišta za smeštaj ovih vozila plaćamo 84.000 KM (oko 42.000 evra), kazao je Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: