Po ubrzanoj proceduri, niče petlja na auto-putu

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore predalo je zahtev za izdavanje građevinske dozvole za poddeonicu 4.4.1, prioritetne trase auto-puta Bar-Boljare.

Region

Izvor: cdm.me

Utorak, 23.05.2017.

09:36

Po ubrzanoj proceduri, niče petlja na auto-putu
Foto: Thinkstock

Na ovom delu auto-puta biće izgrađei mostovi “Tara 1” i “Tara 2”, tunel Mateševo, zatim petlja na Mateševu, kao i pripadajući delovi otvorene trase.

Prema saznanjima "Dnevnih novina", Ministarstvo održivog razvoja i turizma po ubrzanoj proceduri će izdati građevinsku dozvolu, što će značajno povećati dinamiku radova na prioritetnoj deonici auto-puta Smokovac-Uvač-Mateševo.

Za gradnju prve deonice do sada je izdato 12 dozvola, a do sredine juna biće izdate sve dozvole. To je nedavno potvrdio i ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković.

“Očekujemo izdavanje i 13 dozvola, a vrlo brzo ćemo dobiti i još tri građevinske dozvole za tri poddeonice kojima su odobreni projekti. To je praktično 16 dozvola i ostaju nam još tri, koje bi trebalo da budu izdate do sredine juna”, precizirao je Nurković.

Trenutno je za ovaj projekat angažovano 1.820 radnika, od čega je 615 iz Crne Gore. Prema očekivanjima ministra saobraćaja, ove godine će se na prvoj trasi auto-puta utrošiti 194 miliona evra do mogućih 200 miliona.

“Od januara su dostavljene dve situacije i izvođaču radova plaćeno 10,76 miliona evra. Do ponedjeljka se očekuje treća situacija na 20 miliona. Imamo čvrsta obećanja od izvođača da će se naredne mesečne situacije kretati u iznosu od 25 miliona do 30 miliona evra”, rekao je nedavno Nurković.

Izvođač radova, kineska kompanija Čajna roud end bridž korporejšen, sa podizvođačima, trenutno radi na 32 kilometra otvorene trase.

“Radi se na deset od ukupno 16 tunela i to na onim najzahtevnijim. Urađeno je oko sedam kilometara tunela, što je 20 odsto od ukupne njihove dužine. Očekuje se da će vrlo brzo početi radovi na još dva tunela”, najavio je Nurković.

Takođe, rade se četiri mosta, dok će vrlo brzo početi radovi na još dva.

“Izdato je 65 prethodnih saglasnosti kojima je obuhvaćeno 86 preduzeća, od kojih je 73 iz Crne Gore. Ukupna vrednost potpisanih ugovora sa podizvođačima je 33,21 odsto ukupne vrednosti ugovora, od toga 29,46 odsto sa domaćim podizvođačima”, objasnio je Nurković i dodao da će oko 250 miliona evra od ugovorenog ostati u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: