Bacaju stare cigarete, stigle velike novine

U Evropskoj uniji se više ne sme prodati nijedna paklica cigareta ako na njoj nisu stravične slike posledica pušenja, a e-cigarete su izjednačene sa običnim.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.05.2017.

12:31

Bacaju stare cigarete, stigle velike novine
Foto: Thinkstock

U skladu sa duvanskom direktivom EU, kao i Zakonom o ograničenju uporabe duvanskih i srodnih proizvoda Republike Hrvatske, od danas se u celoj EU, pa i na hrvatskom tržištu ne smeje prodavati paklice ili paketić duvana za motanje zdravstvena upozorenja na njima ne čine 65 odsto prednjeg i zadnjeg dela pakovanja.

Iz upotrebe izlaze i cigarete sa aromama, poput mentola, vanile ili bombona kojima se prikriva ukus i miris duvana, osim onih koji drže više od 3 odsto tržišta.

U tom će se slučaju njihova zabrana primenjivati od 2020.

Zabranjena su i pakovanja u obliku kozmetičkih proizvoda poput šminke ili parfema, kancerogeni, mutageni i neurotoksični dodaci štetni već u nezapaljenom duvanu, dok se na kutijama više ne dozvoljava navođenje količine katrana i nikotina kako se ne bi dovelo u zabludu potrošače da koriste “zdravije” cigarete.

Direktivom EU prvi su put regulišu e-cigarete. Međutim kako je članicama ostavljeno da same odluče hoće li ih tretirati kao medicinski ili duvanski proizvod, Hrvatska je odabrala najrestriktivniji model u EU.

Po nedavno usvojenom zakonu, e-cigarete u Hrvatskoj su sasvim izjednačene sa konvencionalnim što znači da se zabranjuje njihova upotreba svuda gde je zabranjeno i pušenje.

Zabranjuje se i njihovo izlaganje u prodajnim prostorima, po čemu su Hrvati jedini u svetu, dok trgovci tvrde kako “običnim” cigaretama ni sa stravičnim slikama prodaja nije pala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: