Štrajk u čeličani: Nećemo glad i bedu

Četiri radnika kompanije "Arcelor Mital" počeli su štrajk glađu ispred skupštine Republike Srpske.

Region

Izvor: B92

Utorak, 16.05.2017.

14:22

Štrajk u čeličani: Nećemo glad i bedu
(Foto: Thinkstock.com)

Skupština bi u nastavku zasedanja trebalo da glasa o vladinom predlogu da se Rudnik železne rude "Ljubija" proda firmi "Izraeli investment grup", na čijem čelu je kontroverzni Evgenij Zotov.

Oni su postavili transparent na kojem je ispisano: "Nećemo glad i bedu" i kojim pozivaju Vladu RS da povuče odluku o prodaji državnog kapitala Rudnika "Ljubija", sve dok ne dobiju garancije za svoja radna mesta od eksperata rudarske, ekonomske i pravne struke.

Radnici nisu želeli da daju izjave novinarima, navodeći da će se javnosti obratiti tek nako što bude poznata sudbina "Ljubije". Njih su legitimisali pripadnici policije, koji su od njih tražili da se premeste u park "Mladen Stojanović", što su oni odbili.

Sindikat "Arcerol Mitala" juče je saopštio da im je policija zabranila da u sredu, 17. maja, damperima blokiraju saobraćaj na Prijedorskoj petlji, nedaleko od Banjaluke.

Prošle sedmice oko 600 radnika "Arcerol Mitala" održalo je protestnu šetnju kroz Banjaluku, zahtevajući od poslanika da dobro razmisle kako će glasati, ocenivši da je firma Evgenija Zotova krajnje spornog kredibiliteta i da bi prodajom "Ljubije" njegovoj kompaniji bila dovedena u pitanje njihova budućnost, ali i budućnost celokupne prijedorske regije.

Na dnevnom redu sednice Narodne skupštine RS, koja je počela danas, nalazi se i predlog odluke Vlade RS o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika železne rude "Ljubija" iz Prijedora firmi "Izraeli investment grup" za 92 miliona maraka.

"Arcerol Mital" je ponudio 63,3 miliona KM.

Još nije poznato da li postoji skupštinska većina koja će izglasati prodaju "Ljubije" firmi Evgenija Zotova, s obzirom na to da se tome, osim opozicije, protivi i Demokratski narodni savez, koji pripada vladajućoj koaliciji.

Procenjuje se da bi odlučujući glasovi o prodaji "Ljubije" mogli da budu glasovi koalicije "Domovina", koja okuplja bošnjačke i hrvatske poslanike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: