Zeleno svetlo za prodaju NLB, ići će u dve faze

Evropska komisija je odobrila plan Slovenije za prodaju NLB u dve faze.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 11.05.2017.

15:45

Zeleno svetlo za prodaju NLB, ići će u dve faze
(Foto: Thinkstock.com)

Njome se predviđa prodaja najmanje 50 odsto akcija do kraja ove godine i 25 posto manje jedna akcija do kraja 2018. godine, javlja slovenačka novinska agencija STA.

Očekuje se da će odluku o pokretanju inicijalne javne ponude za prodaju NLB banke, koja je u 100-procentnom državnom vlasništvu, doneti Nadzorni odbor Slovenačkog suverenog holdinga (ŠH), koji je zadužen za prodaju.

Nakon potvrde odluke, ŠH će objaviti nameru o plasiranju akcija banke na berzi u Ljubljani i, kako je očekivano, u Londonu, a IPO prospekt se očekuje u roku od dve nedelje.

Slovenačko Ministarstvo finansija je saopštilo da će odobrenje Evropske komisije omogućiti da se obezbedi veća pravna sigurnosti za potencijalne investitore, a time i bolji uslovi za Incijalnu javnu ponudu NLB-a.

Kako objašnjava agencija STA, vlada u LJubljani je zatražila od Brisela dozvolu za dvofaznu prodaju 75 odsto vlasništva u NLB-u kako bi poboljšala šanse da dobije više novca od prodaje banke.

Portal Seebiz prenosi da slovenačka vlada, prema nezvaničnim izvorima, smatra da NLB, koja je treću godinu za redom zabeležila pozitivan poslovni rezultat i rešila se dobrog dela loših potraživanja, u celini vredi 1,25 milijardi evra, kolika je njena poslednja knjigovodstvena vrednost.

Kao konsultant u postupku privatizacije NLB-a, prošle godine je odabrana Dojče banka.

Slovenija se 2013. godine obavezala na prodaju svoje najveće banke do kraja 2017. kako bi zauzvrat od Evropske komisije dobila odobrenje za pružanje državne pomoći NLB-u, navodi slovenačka novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: