Finansijska elita regiona u Bečićima

Tradicionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona biće održan od 15. do 17. juna u Bečićima u Crnoj Gori.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.05.2017.

17:51

Finansijska elita regiona u Bečićima
Foto: Thinkstock

Samit pod nazivom "Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju" imaće brojne teme među kojima su monetarna politika zemalja regiona, finansijska inkluzija i banke u regionu, brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug, kao i reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, navodi se u saopštenju organizatora.

Zvanični rad skupa, čiji je medijski partner agencija Tanjug, počeće 16. juna panelom guvernera pod nazivom "Monetarna politika zemalja regiona - između Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke", na kom će pozdravnu reč imati guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

U okviru panela biće razmotrene preporuke guvernera centralnih banaka iz regiona ministrima finansija o tome kako do bolje koordinacije monetarne i fiskalne politike, biće reči o uticajju kvantitativnih olakšica ECB-a na monetarnu politiku, kamatnim stopama i kursevima lokalnih valuta na Zapadnom Balkanu.

Učesnici će, takođe, izneti razmeniti mišljenja o novoj politici FED-a posle pobede Donalda Trampa, odnosno mogućim posledicama po svet, evrozonu i region, o tome da li je rekordno niska inflacija razlog za veselje ili zabrinutost, a izložiće i iskustva iz regiona u rešavanju problematičnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.

Dnevnim redom su predviđena i pitanja o stabilnost bankarskog sistema, o izloženosti regiona mogućim eksternim šokovima, o tome da li je MMF potreban regionu, o isplativnosti štednje uz rekordno niske kamatne stope, regionalnog saradnji centralnih banaka, itd.

Uvodna izlaganja na panelu će, kako najavljuje organizator, pored guvernera Centralne banke Crne Gore, imati guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i guvreneri centralnih banaka Albanije Genta Sejka, Makedonije Dimitar Bogov, Hrvatske Boris Vujčić, Slovenije Boštjan Jazbec, BiH Senad Softić i kosovski guverner Bedri Hamza.

Predstavnici Svetske alijanse za finansijsku inkluziju (AFI), Svetske banke, EBRD-a, centralnih banaka, ministarstava rada i socijalne politike, kompanije MasterCard i banaka regiona, govoriće na panelu "Finansijska inkluzija - svetski trendovi i praksa u regionu".

U okviru tog panela učesnici će "pretresti" pitanja od ciljeva i realnih dometa gl;obalnog partnerstva za finansijsku inkluziju, preko novih tehnologija kao glavnog potencijala za povećanje finansijske inkluzije u zemljama regiona, do novih alata za povećanje finansijske pismenosti i stanja u regionu u pogledu finansijske isključenosti ljudi, s obzirom da u svetu 2,5 milijardi stanovnika nema račune u banci.

Drugog dana samita biće održan panel ministara finansija "Novi prioriteti - brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug", na kom će govoriti ministar finansija Srbije Dušan Vujović zajedno sa ostalim ministrima finansija iz regiona.

Siva ekonomija - neprijatelj broj 1 javnih finansija, smanjenje poreskog opterećenja na rad – bajka ili realnost, uticaj evropskih integracija na javne finansije regiona, strukturne reforme i posledice na javne finansije, budžetski deficit – stvar izbora ili sudbina, samo su neke od tema o kojima će govoriti ministri finansija.

Među najavljenim učesnicima su ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, kao i ministri finansija Albanije Arben Ahmetaj, zatim slovenačka ministarka Mateja Vraničar, hrvatski ministar Zdrravko Marić, makedonski Kiril Minoski, i mnogi drugi.

U nastavku samita biće održan i panel direktora poreskih uprava regiona na temu "Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije", na kom će, između ostalog, biti razmotreni uloga i značaj Poreske uprave za reformu javnog sektora, rešavanje problema dugova velikih poreskih obveznika, značaj edukacije poreskih obveznika i sagledati rezultati reformi i modernizacije poreskih uprava u minulih 12 meseci.

Pored Miomira Mugoše, direktora Poreske uprave Crne Gore, učešće u radu ovog skupa uzeće i Dragana Marković, direktorka Poreske uprave Srbije, kao i direktori poreskih uprava Albanije, Hrvatske, Slovenije Makedonije, Republike Srpske, Federacije BiH, direktor Uprave za direktno oporezivanje BiH, kao i direktor kosovske poreske uprave.

Samit se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Crne Gore, Saveza ekonomista Srbije i kompanije Japan Tobačo International, čiji će direktor korporativnih poslova i komunikacija Goran Pekez prisustvovati samitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: