Dodik: RS mora da prati i da se prilagođava

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska mora da prati globalne ekonomske tokove i prilagoditi im vlastite resurse i potencijale

Region

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

15:51

Dodik: RS mora da prati i da se prilagođava
Foto: Tanjug, arhiva

"Svet ne odustaje od globalizacije, a to uvek znači da su male ekonomije izložene rizicima gubljenja sopstvenog identiteta i privrednog i državnog, ali ima dobrih primera koji pokazuju da naše državne politike možemo prilagoditi tom kretanju", rekao je Dodik, na zatvaranju dvodnevnog "Jahorina ekonomskog foruma 2017".

Zahvalivši mnogobrojnim gostima i učesnicima, kazao je da su na marginama ovog skupa razgovarali o značajnim temama poput Evropske unije, saradnje Republike Srpske sa Rusijom i Kinom, kao i Srbijom, kao i o razvoju slobodnih ekonomskih zona.

Predsednik Organizacionog odbora "Jahorina ekonomskog foruma 2017" Goran Račić je kao najvažnije zaključke ovog skupa naveo neophodnost uspostavljanja specijalnih ekonomskih zona kao definitivnu strategiju koju Srpska mora prihvatiti i realizovati.

Ukazao je i na potrebu prilagođavanja poreskih i carinskih propisa u skladu sa tim zonama, te omogućavanje postojećim poslovnim zonama pretvaranje u specijalne ekonomske zone.

Istaknuta je i potreba podizanja većeg tehnološkog nivo proizvodnje, izmena ;modela zapošljavanja, te jačanja uloge medija u kreiranju poslovnog ambijenta.

Ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vekio prethodno je na panelu "Evropska unija - put u (ne)izvesnost" govorio ;i o problemima u hrvatskoj kompaniji "Agrokor".

"To su zadnji trzaji dogovorene ekonomije. Uprkos transformacijama koje smo prošli od strane EU, 'Agrokor' je rezultat socijalističke dogovorene ekonomije. 'Agrokor' je pao zbog prevelikog ;zaduženja, iako su njegove pojedine kćerke-firme zdrave i dobro posluju", rekao je Del Vekio.

Na dvodnevnom poslovnom skupu "Jahorina ekonomski forum 2017" učestvovalo je oko 70 panelista i stranih i domaćih predavača, kao i 300 delegata, gostiju i predstavnika medija.

Forum je održan pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a u organizaciji Udruženja ekonomista RS - "Swot".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: