BiH dobila novi zajam: SB daje 56,6 mil EUR

Svetska banka je odobrila Bosni i Hercegovini (BiH) novi zajam od 56,6 miliona evra, za podršku ključnim reformama finansijskog sektora.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2017.

13:56

BiH dobila novi zajam: SB daje 56,6 mil EUR
Foto: Thinkstock

Projekat jačanja bankarskog sektora će pomoći BiH da unapredi regulativu i nadzor nad bankama, prevaziđe slabosti u bankarskom sektoru, uspostavi okvir za restrukturiranje banaka i ojača upravljanje i poslovanje entitetskih razvojnih banaka, navodi se u saopštenju te finansijske institucije, a prenosi agencija Fena.

Bankarski sektor u BiH se, prema oceni Svetske banke, i dalje suočava sa posledicama svetske finansijske krize, koja je oslabila finansijski sistem i finansijske institucije u zemlji.

Dodaje se da je, posle prosečnog godišnjeg rasta kredita od 20 procenata u periodu 2004-2008, rast kredita privatnom sektoru na kraju 2009. počeo da se smanjuje. Od tada, rast kredita iznosi tek dva do tri procenta godišnje, a pristup finansiranju je predstavljao ograničenje za razvoj preduzeća i ekonomski rast.

Iako u širem smislu bankarski sistem u BiH ostaje pouzdan, još uvek postoje značajne slabosti, koje zahtevaju jačanje institucionalnog, regulatornog i okvira za nadzor, napominje ovaj međunarodni kreditor.

"Održavanje stabilnosti finansijskog sektora je osnovni uslov za makrofinansijsku stabilnost, što je zauzvrat preduslov za ekonomski rast", rekla je Tatjana Proskurjakova, šefica Kancelarije Svetske banke za BiH i Crnu Goru.

Svetska banka će putem ovog projekta pružiti, kako savetodavnu, tako i finansijsku pomoć za održavanje stabilnosti i razvoj finansijskog sektora u BiH, od čega će koristi imati i građani, dodala je ona.

Portfelj aktivnih projekata Svetske banke u BiH obuhvata 12 projekata, ukupne vrednosti 557 miliona dolara, u oblasti transporta, zapošljavanja, energetske efikasnosti, lokalne infrastrukture, životne sredine, šumarstva i upravljanja vodama, navodi se u informaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: