Sad su kuće čak 17 odsto skuplje od stanova

Podaci u oglasima za nekretnine pokazali su kako su kuće najviše cene zadržale na Jadranu, a pritom prednjače Dubrovnik, Opatija i Split.

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Petak, 28.04.2017.

13:23

Sad su kuće čak 17 odsto skuplje od stanova
(Foto: Thinkstock.com)

Prosečna tražena cena kuće, sa uključenom cenom okućnice, u Dubrovniku je tokom marta iznosila 3.904 evra po kvadratnom metru, što na mesečnom nivou predstavlja porast od 1,9 odsto, te 4,9 odsto na godišnjem nivou.

Cene kuća u Opatiji beleže blagi pad od 0,3 odsto na mesečnom i 0,4 odsto na godišnjem nivou, pa je tražena cena "kvadrata" u proseku iznosila 2282 evra.

U Splitu se, prema podacima iz oglasa, za jedan metar kvadratni u proseku tražilo 2003 evra, što je 3 odsto manje no mesec ranije, te 6,6 odsto manje no lani u istom mesecu.

Mesečni porast cena kuća od 2,6 odsto tokom marta je zabeležen u Šibeniku u kojem se za jedan metar kvadratni, sa uključenom cenom okućnice, u proseku tražilo 1356 evra.

Analiza je pokazala kako su najniže cene kuća zabeležene u manjim gradovima u unutrašnjosti, pa je tako cena "kvadrata" u Bjelovaru iznosila 480 evra, u Sisku 502 evra, u Osijeku 608 evra, a u Varaždinu 660 evra. Prosečna tražena cena "kvadrata" kuće u Slavonskom Brodu tokom marta je iznosila 662 evra.

Kuće u Zagrebu tokom marta nisu bile preterano zanimljive posetiocima oglasa, a zabeležen je i pad njihovih cena. Za "kvadrat" tamošnjih kuća u proseku se tražilo 1223 evra što je 1,6 odsto manje no mesec ranije. No, uprkos mesečnom padu, cene su bile 1,2 posto više no lani u istom mesecu.

Podaci Crozilla.com pokazali su kako su tokom marta prosečne tražene cene stanova u proseku bile 17 odsto niže nego cene kuća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: