Dodik: Deblokiran račun, radnicima odmah plata

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je zvorničkoj firmi "Alumina" deblokiran račun.

Region

Izvor: B92

Sreda, 26.04.2017.

14:48

Dodik: Deblokiran račun, radnicima odmah plata
Foto: Tanjug, arhiva

On je naveo da će od disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH tražiti da ispitaju zašto je Osnovni sud u zvorniku doneo odluku o o blokadi računa na zahtev fočanske firme "Pavgord".

"Treba ispitati da li je sud delovao pod uticajem UKIO grupe ili je odluku doneo samostalno", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsednik RS je najavio da će danas biti isplaćene i plate radnicima "Alumine".

Osnovi sud u Zvorniku blokirao je 12. aprila račun "Alumine" na zahtev firme "Pavgord", koja je krajem 2014. godine, za 6,5 miliona evra otkupila navodna potraživanja "UKIO banke" u iznosu od 155 miliona konvertibilnih maraka (oko 80 miliona evra) od firme "Birač", kojoj pripada i "Alumina".

Okružni privredni sud u Bijeljini je 24. aprila ta potraživanja proglasio ništavim, ali ta presuda nije pravosnažna.

Firma "Pavgord" je u podnesku za deblokiranje računa "Alumine", koji je danas dostavljen Osnovnom sudu u Zvorniku, navela da "uskoro počinju pregovori sa nadležnim (predstavnicima osnivača) u cilju pronalaženja sporazumnog rešenja ovog postupka".

Navodi se i da bi pregovori trebalo da počnu narednih dana, ali da se od Suda traži da i pre isteka roka od 60 dana ponovo blokira račun, ukoliko do pregovora ne dođe ili oni, pak, ne urode plodom.

Nije, međutim, navedeno ko je priznao potraživanja "Pavgorda" od 155 miliona KM legalnim i zakonitim, nakon odluke Suda u Bijeljini da ih sve označi ništavim.

Sinoć je u Vladi RS održan sastanak predstavnika "Pavgodrda", Vlade RS i Uprave "Alumine".

Pre par dana u Zvorniku su držani protesti radnika "Alumine", kao i "Boksita" iz Milića i Rudnika Srebrenica, čije poslovanje zavisi od zvorničke firme, a menadžment Alumine" je saopštio da je je za vreme blokade računa ova firma izgubila više od 15 miliona maraka.

"Alumina" zapošljava 1.400 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: