Porez na nekretnine - legalna pljačka naroda

Porez na nekretnine nova je legalna pljačka koja će ugroziti veliki broj ionako poresko preopterećenih građana, pišu regionalni mediji.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.04.2017.

15:25

Porez na nekretnine - legalna pljačka naroda
(Foto: Thinkstock.com)

Osim jednog od najviših poreza na dodatu vrednost u Evropi i visokog poreza na rad, građani bi sledeće godine mogli dobiti i porez na nekretnine.

Vlada je prvo najavljivala da bi taj porez trebalo da bude zamena za komunalnu naknadu, međutim, sada kada je najavljeno uvođenje i građevinske rente, očigledno da je to bila laž, piše Indeks.

Ako se uvede građevinska renta kroz koju će se plaćati korišćenje izgrađene komunalne infrastrukture, što će zapravo biti zamena za komunalnu naknadu, onda porez na nekretnine predstavlja novi namet.

Cene nekretnina su poslednjih godina snažno pale, a tržište, osim na Jadranu i u Zagrebu, praktično ne postoji. Po Slavoniji se velike kuće nude za 10 do 20.000 evra, tako da će novi nameti bili veliko opterećenje za nekoliko vlasnika nekretnina.

Mnogi od njih su siromašni, niskih primanja, a svoje nekretnine, kada bi i hteli, nemaju kome da prodaju, ali će morati da plate porez.

Novac prikupljen od građana kroz oporezivanje nekretnina ići će lokalnoj samoupravi - gradovima i opštinama.

Od obračuna iznosa poreza, osim površine i zone u kojoj se nekretnina nalazi, u obzir će se uzimati i njeno stanje i godina izgradnje. Novije i bolje opremljene nekretnine tako će plaćati veći porez.

Koliko ćete na kraju stvarno plaćati, odlučiće jedinice lokalne samouprave koje će odrediti vrednost boda, zone, koeficijente i rokove plaćanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: