Za ponos: Ranije u Nemačkoj, sada "made in BiH"

Bosna i Hercegovina će uskoro moći da se pohvali sa prvim vatrogasnim vozilom koje je proizvedeno pod njenim okriljem.

Region

Izvor: klix.ba

Nedelja, 23.04.2017.

14:56

Za ponos: Ranije u Nemačkoj, sada
Foto: Thinkstock

Naime, početkom ove godine u Živinicima ja otvorena firma Sućo d.o.o., a njen vlasnik Suad Bešlić i načelnik Općine Živinice Samir Kamenjaković potpisali su memorandum o saradnji kojim su određene smernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog vozila na području BiH.

Firma Sućo, inače predstavnica nemačke kompanije Lentner GmbH koja se bavi proizvodnjom sofisticiranih vatrogasnih vozila, u januaru ove godine počela je sa radom u Živinicama.

Priliku za posao dobilo je 15 osoba koje trenutno izrađuju delove vatrogasih vozila. Nakon izrade, oni se šalju na sklapanje u Nemačku, a s obzirom na to da su radnici ove firme prošli edukaciju sada su spremni za izradu kompletnog vozila u našoj zemlji.

To bi se, prema najavama opštinskog načelnika Samira Kamenjakovića, trebalo desiti u toku iduće godine.

"Do kraja ove godine bi trebali reparirati jedno vatrogasno vozilo iz Vatrogasne jedinice u Živinicama, a već iduće bi trebali da počnemo da proizvodimo vatrogasno vozilo na kojem će pisati: Made in BiH", kazao je Kamenjaković za Klix.ba.

Vrednost vozila čiji se delovi šalju u Nemačku na sklapanje iznosi blizu 600.000 evra.

S druge strane, Kamenjaković ističe da bi ova firma do kraja 2017. trebala da ima zaposlenih blizu 100 mladih ljudi koji bi se bavili visokosofisticiranom proizvodnjom vatrogasnih vozila po nemačkim standardima i normama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: