Za auto-put ove godine 180 mil. EUR

Za sprovođenje Strategije regionalnog razvoja Crne Gore 2014-2020, u 2017. godini planirano je 726.956.197 evra, navodi se u Akcionom planu za tekuću godinu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 18.04.2017.

14:00

Za auto-put ove godine 180 mil. EUR
Foto: Thinkstock

Akcioni plan je pripremilo Ministarstvo ekonomije, a usvojila Vlada Crne Gore.

Strategijom regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014-2020 predviđeno je da Ministarstvo ekonomije priprema godišnje akcione planove za njenu realizaciju, koje usvaja Vlada. Obaveza donošenja godišnjih Akcionih planova definisana je i Programom pristupanja Crne Gore EU.

“U strukturi izvora finansiranja dominantna su sredstva državnog budžeta, pri čemu se u okviru ovih sredstava najveća investicija odnosi na nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare, deonica Smokovac-Mataševo, koja u 2017. godini iznosi 180.460.000 evra”, kazali su u Ministarstvu.

Na drugom mestu, sa procentualnim učešćem od 26 odsto u ukupnim ulaganjma planiranim u 2017. godini, su sredstva privatnog kapitala, pa slede kreditna sredstva sa 24 odsto učešća.

“Učešće ostalih izvora finansiranja u ukupnom iznosu se odnosi na sredstva budžeta jedinica lokalne samouprave šest odsto, sredstva EU fondova četiri odsto i sredstva donacija dva odsto”, kazali su u Ministarstvu.

Kad je u pitanju regionalna alokacija planiranih ulaganja, napominju da je projekat izgradnje prioritetne deonice auto-puta, iako se geografski ne odnosi isključivo na severni region, već delom i na središnji, zbog izuzetnog značaja za sever i nemogućnosti preciznog rasporeda, svrstan u severni region.

“Takođe, za određeni broj aktivnosti nije bilo moguće precizno izvršiti regionalnu alokaciju planiranih sredstava, kao što su programi podrške i subvencija za podsticanje malih i srednjih preduzeća, pa se pristupilo procenjenoj podeli u skladu sa alokacijom prethodnih godina”, objašnjavaju oni.

Imajući u vidu ovakve kriterijume, od ukupno planiranih ulaganja za severni region je opredeljeno više od 376 miliona evra ili 52 odsto, za središnji region više od 143 miliona evra ili 20 odsto i za primorski region oko 207 miliona evra ili 28 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: