Arapi komšijama obećavali grad, ništa ne grade

Ni pola godine nakon postavljanja kamena temeljca za gradnju turističkog kompleksa Buroj Ozone sitija, nije se ništa uradilo niti su radovi počeli.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.03.2017.

12:17

Arapi komšijama obećavali grad, ništa ne grade
Foto: Youtube screenshot

Nakon predizbornih obećanja u septembru prošle godine, i postavljanja temeljca za elitni gradićna području Prečkog Polja u opštini Trnovo kod Sarajeva, radovi još uvek nije ni počela.

Kao glavni razlog navodi se građevinska dozvola koja još uvek nije izdata.

Iz Opštine Trnovo su kazali da početak radova ne mogu kontrolisati te da sve zavisi od glavnog investitora radova, kompanije Buroj International Group.

"Ne znamo kada će početi radovi - nije do nas. Isključivo od investitora zavisi kada će početi izgradnja turističkog kompleksa na području Prečkog Polja. Trenutno se radi na izradi glavnih izvedbenih projekata, prikupljamo dokumentaciju koja se tiče građevinske dozvole. Investitori su stalno tu i gradnja će sigurno početi, ali ne znamo kada", rekao je Osman Smječanin, pomoćnik načelnika Opštine Trnovo za urbanizam i komunalne poslove.

Smječanin nije znao da odgovori da li je Opština Trnovo isplatila novac svim osobama od kojih je kupila zemljište na čijem lokalitetu bi trebala da počne gradnja najvećeg integrisanog turističkog grada na području Jugoistočne Evrope.

I na polaganje kamena temeljca za gradnju Buroj Ozone sitija, projekta vrednog više od milijardu KM dugo se čekalo.

Prvo je trebao da bude položen još u junu prošle godine, a naknadno je, navodno zbog tehničkih problema, sve odloženo za septembar - predizborni period.

Konačno, kamen temeljac je položen 19. septembra 2016., a početak radova je najavljen za isti mesec. Od toga perioda pa do sada, ništa se nije promenilo. Ni radne mašine se ne mogu videti na lokalitetu Prečkog Polja.

Prošle godine na svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali su najviši zvaničnici Trnova, Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije je najavljeno da će ovaj mali turistički grad imati i žičaru koja će Buroj povezivati s planinom Bjelašnicom. Takođe, planirano je da se u sklopu turističkog grada nalazi međunarodna bolnica, tržni centar, 300 vila, četiri hotela, restorani, fontane, dečiji i ski park, a kraj radova se očekuje 2020. godine.

Cena za vile i kuće unutar turističkog grada kretaće se od blizu 2.300 KM po metru kvadratnom. Veličina vila će varira od 1.527 do 2.288 kvadratnih metara.

U Sarajevu je potpisan Finalni ugovor o realizaciji projekta Prvog integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” u Trnovu, a ukupna vrednost investicije procenjena je na oko 4,5 milijarde konvertibilnih maraka (2,6 milijardi dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: