Bum na Koridoru: 6 velikih gradilišta i 145 km

Planom izgradnje predviđeno je da tokom 2017. godine imamo šest velikih gradilišta na koridoru 5-C kaže direktor JP "Autoputevi Federacije BiH" Adnan Terzić.

Region

Izvor: klix.ba

Nedelja, 26.03.2017.

13:06

Bum na Koridoru: 6 velikih gradilišta i 145 km
Foto: Thinkstock

Kako kaže, ukupna investicija premašiće dve milijarde KM i to bi trebao da bude najambiciozniji investicioni poduhvat na koridoru 5-C do sada.

Po njegovim rečima, plan je da 2021. godine bude završeno 145 kilometara auto-puta i 24,5 km brzog puta, kao i da počne izgradnja i 36 kilometara auto-puta.

Terzić je dodao da na leto počinje prva faza gradnje brzog puta Lašva-Nević Polje-Travnik. Radi se o deonici dugoj gotovo 24 kilometra, a investicija se procenjuje na oko 183 miliona evra.

"EBRD i EIB nas uslovljavaju povećanjem akciza. Međutim, moramo pokušati da pronađemo nove načine finansiranja kroz oblike javno-privatnog partnerstva, koncesije ili nešto treće. Novac koji dobijamo od EBRD-a i EIB-a je najjeftiniji novac, sve ostalo je skuplje, ali BiH ima takav bonitet da možemo povući još 400 miliona evra od te dve finansijske institucije i onda čekati do 2024. da se deo kredita vrati kako bismo opet mogli da krenemo u novi ciklus izgradnje. Ili ćemo čekati 2024. ili ćemo tražiti nove načine finansiranja", naveo je Terzić.

Naglasio je da postoji ogroman potencijal depozita u državi koje firme i građani imaju u bankama, te da je procena da je to gotovo 10 milijardi KM.

"Potrebno je ohrabriti ulaganje. Vlada FBiH treba ozbiljno da razmisli da u vlasništvo Autoputa uvuče ozbiljnu finansijsku instituciju. Između 25 i 30 odsto za FBiH to ne znači ništa kad je reč o upravljanju Autoputevima. Dobili bismo novac za njihov ulazak, a kada imate ozbiljnu finansijsku instituciju u javnom preduzeću, koja vodi brigu da sve ide prema ekonomskim i korporativnim zakonima, to bi bio okidač da građani i firme koji imaju velika sredstva u bankama razmisle i investiraju u izgradnju auto-puta. Mi smo nedavno dogovorili potpisivanje novih 150 miliona evra s EIB-om, ali je pitanje kada će to biti realizovano. Jer kada mi potpišemo to mora da prođe sve moguće ratifikacije, od federalnog do državnog nivoa", dodao je Terzić napominjući da politika direktno utiče na brzinu i efikasnost njihovog rada.

JP Autoput FBiH nedavno su poništile tender za izvođenje radova na izgradnji auto-puta na poddeonici Počitelj – Zvirovići.

"To je bila i preporuka EIB-a koji ostaje finansijer za ovu deonicu. Raspisaćemo novi tender po skraćenoj proceduri da bi se u što skorijem vremenu potpisao ugovor o izgradnji i započeli radovi. Najkasnije 1. avgusta treba da imamo potpisan ugovor s izvođačem radova za deonicu autoputa Zvirović-Počitelj", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: