Hrvatima preti totalni kolaps: Sezona u pitanju

Iako su se, nakon lanjske panike, turističke kompanije pa i javni sektor u Hrvatskoj snažnije mobilizovali, i dalje postoji problem - gde naći sezonske radnike?

Region

Izvor: Poslovni dnevnik

Nedelja, 26.03.2017.

12:39

Hrvatima preti totalni kolaps: Sezona u pitanju
Foto: Thinkstock

Konobari, sobarice, kuvari, recepcioneri, animatori, pomoćni radnici, skupljaju se poput sitniša za kafu, svaki je važan.

Radi se na mnogo frontova, od sajmova, oglasa, medijskih kampanja, potraga kroz agencije do korišćenja društvenih mreža i ostalih modernih kanala kojima poslodavci nastoje da dođu do potencijalnih radnika.

Samo hotelima, a ove godine na tržištu ih je pedesetak više nego lani, u 2017. treba najmanje 20.000 radnika, najviše sezonaca, ali i stalnih, i taj će se broj kroz par sledećih godina udvostručiti ako se ostvare planovi za rast investicija u turizmu.

U hrvatskom turizmu naime uporedo se odvijaju dva snažna procesa koji jedan drugom ne pomažu, a to su porast ulaganja u izgradnju hotela i kvalitetu, uz istovremen snažan trend iseljavanja kadra koji se prethodnih godina angažovao upravo na tim poslovima.

Opravdano je zapitati se zašto je to došlo kao iznenađenje, s obzirom na to da se znalo da ulazak u EU otvara tržište rada, a snažno se na svim nivoima radilo na porastu investicija. Štaviše, o hiljadama novih radnih mesta piše se i u turističkoj strategiji do 2020.

Hrvatska je uprkos tome zakasnila da odgovori na pitanje gde će pronaći radnike, kako će mobilizovati nezaposlene, obrazovati mlade, podsticati ih na nomadski način života na koji nisu navikli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: