SB odobrila: Zajam BiH od 74,5 mil. EUR

Odbor direktora Svetske banke odobrio je zajam Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 74,5 miliona evra (80 miliona dolara).

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 24.03.2017.

14:17

SB odobrila: Zajam BiH od 74,5 mil. EUR
Foto: Thinkstock

Novac je namenjen Operaciji za razvojnu politiku javnih finansija.

Taj program će obezbediti budžetsku podršku za podsticanje donošenja mera vlasti u BiH, kojima bi se unapredile javne finansije i smanjili fiskalni pritisci u srednjoročnom periodu, javlja agencija Fena.

BiH ima jedan od najvećih javnih sektora u svetu u odnosu na obim svoje ekonomije, pri čemu rashodi opšte države čine gotovo 44 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016, a javna preduzeća još više povećavaju zastupljenost javnog sektora u ekonomiji.

"Postoji dosta prostora za prilagođavanje veličine i podizanje efektivnosti javnog sektora. Operacija za razvojnu politiku javnih finansija pruža podršku merama za smanjenje javne potrošnje za čak 2,3 procenta BDP-a u srednjoročnom periodu i postavlja temelje za dalje strukturne reforme u pravcu efektivnijeg javnog sektora", navodi se u saopštenju Kancelarije Svetske banke u BiH.

Portfolio aktivnih projekata Svetske banke u BiH uključuje 11 operacija ukupne vrednosti 497 miliona dolara. Oblasti za koje se pruža podrška obuhvataju transport, zapošljavanje, energetsku efikasnost, lokalnu infrastrukturu, životnu sredinu, šumarstvo, upravljanje vodama, navodi Fena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: