Hrvati rasprodaju blago: Za milion život iz snova

Ako poželite da živite u pravom dvorcu, na brežuljku i okruženom parkom, kao da je iz bajke, tu želju možete ispuniti za nešto više od osam miliona kuna.

Region

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

10:37

Hrvati rasprodaju blago: Za milion život iz snova
Foto: Thinkstock, ilustracija

Za nešto više od milion evra možete kupiti dvorac Šaulovec u Črešnjevu u Varaždinskoj županiji.

Imanjem stare plemićke porodice Kiš, koja se u dokumentima spominje 1283. godine, poslednji je gospodario kontroverzni preduzetnik Ivan Hudoletnjak, čija je kompanija PPI Varaždinka završila u stečaju.

Trgovački sud u Varaždinu pre nekoliko je dana doneo rešenje o prodaji nekretnina među kojima je i dvorac Šaulovec koji je Anton Kiš 1791. preuredio, a istorijski izgled dobija 1902. godine. Oko dvorca prostire se park, a površina je oko 13.000 kvadratnih metara.

Dvorac Šaulovec i park zaštićeni su prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i upisani u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Procenjena vrednost je 8,1 milion kuna. Međutim, to nije jedini dvorac koji ide na doboš u tom istom stečajnom postupku.

Prodaće se i imanje Križovljangrad u opštinio Cestica, sa dvorcem sagrađenim pre 235 godina, koji je takođe upisan u Registar kulturnih dobara, a procenjena mu je vrednost 8,15 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: